Laikraksts: lūžņu uzpircēji nodokļa dēļ zaudē pārdevējus

foto morgueFile
foto morgueFile

Ienākuma nodokļa piemērošana metāllūžņu pārdevējiem – fiziskajām personām – tos "nosūtījusi" pie pelēkā biznesa, bet daudzi legālie lūžņu uzpircēji nonākuši bankrota priekšā, piektdien raksta "Dienas Bizness".

Lai arī par šo situāciju un par nepieciešamību meklēt risinājumu divdesmit viena metāllūžņu uzpirkšanas uzņēmuma (ap 30% no kopējā metāllūžņu tirgus apjoma 2011. gadā) vadītāji ir uzrakstījuši vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), finanšu ministram Andrim Vilkam (V) un ekonomikas ministram Danielam Pavļutam, tomēr četru mēnešu laikā ministriju ierēdņi tikai atrakstījušies, bet uzņēmēji nesaprot, ko darīt turpmāk.

Vēl vairāk – pa šo laiku jau vieni grozījumi IIN likumā ir pieņemti un pat izsludināti, taču par legālajiem lūžņu uzpircējiem svarīgo jautājumu tajos nekā neesot. Tiesa, 7.jūnijā valsts sekretāru sanāksmē Finanšu ministrija pieteica grozījumus iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likumā, kam būtu jāatrisina šī problēma, norāda laikraksts.

"Situācija ir dramatiska, un baidos, ka situācijā, kad valstī vārdos ir pasludināta cīņa ar ēnu ekonomikas izskaušanu un atbalsts nodokļus maksājošajiem uzņēmumiem, tieši pēdējie, neizturot konkurenci ar pelēkajā ekonomikā strādājošajiem, bankrotēs," situācijas absurdumu akcentē viena no metāllūžņu iepircēju kompānijām – SIA "DEO" valdes loceklis Aleksandrs Karļikovs.

Šādu viedokli pauž arī vairāki citi aptaujātie metāllūžņu uzpircēji. Karļikovs, kurš uzņēmies neapmierināto uzņēmēju koordinatora lomu, norāda, ka burtiski dažu mēnešu laikā fizisko personu – metāllūžņu pārdevēju – skaits sarucis divas un pat trīs reizes, kaut arī šajā pašā laikā iepirkuma cena pieaugusi teju par 50%.

Iemesls šādai pārsteidzošai tendencei ir izmaiņas Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā, kas stājās spēkā šā gada 1.janvārī. Proti, izmaiņas paredz, ka metāllūžņu uzpircējs no fiziskās personas – lūžņu pārdevēja ietur 10% lielu nodokli no pārdevējam paredzētās samaksas un ieskaita valsts budžetā. Turklāt šādu darījumu skaits nedrīkst būt lielāks par trijiem un to kopējais apmērs nevar pārsniegt 10 000 latus.

Savukārt, ja metāllūžņus konkrētā fiziskā persona pārdod ceturto reizi, tad, pēc Karļikova sacītā, normatīvi paredz ieturēt jau 25% lielu ienākuma nodokli – pārdevējs par 100 Ls vērtu lūžņu nodošanu var saņemt tikai 75 latus.

"Rezultātā fiziskās personas metāllūžņus pārdod tiem uzpircējiem, kuri šo ienākuma nodokli par labu valstij neiekasē," laikrakstam rezumē Karļikovs.


Написать комментарий