Daugavpils donoru asinis glābj dzīvību Rīgas un Krāslavas iedzīvotājiem

foto news.stanford.edu
foto news.stanford.edu

Šodien visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules asins donoru diena. Saskaņā ar statistiku pagājušajā gadā Latvijā bija reģistrēti vairāk kā 36 000 donoru, 12 000 no viņiem nodeva asinis pirmo reizi.

Daugavpilī atrodas Asins sagatavošanas nodaļa, kura nepieciešamības gadījumā nodrošina ar donoru asinīm pilsētu un novadu, kā arī palīdz Rīgai un Krāslavai.
Daugavpils nodaļas reģistratore Jeļena Mackeviča Gorod.lv pastāstīja, ka rīt personāls strādās parastajā režīmā, triju dienu laikā tika pieņemtas asinis. «Dienas laikā, lai nodotu asinis, pie mums atnāk dažāda vecuma no 18 līdz 60 gadiem 15 līdz 40 cilvēki. Piemēram, šodien mūsu nodaļā bija 34 pacienti, kas ir diezgan daudz.
Asins ir ļoti vērtīga, un cilvēki to nodot no visas sirds. Viņu vidū ir daudz jauniešu, kuri patiesi grib palīdzēt tam, kam tas ir nepieciešams.

Pašlaik asins daudzums ir pietiekošs, vienu reizi divās nedēļās mēs nosūtam pietiekamu asins daudzumu uz Rīgu, pēc asins atbrauc arī no Krāslavas», - paziņoja Jeļena Mackeviča.

Daugavpilī deklarēti donori par pakalpojumu saņem 6 latus, novada iedzīvotāji – 7 latus. Kā arī donori saņem saldumus un viņiem ir tiesības uz vienu papildus atvaļinājuma dienu. Asins nodošanas diena arī ir brīvdiena.
Kā zināms, vesels cilvēks var nodot asinis līdz piecām reizēm gadā, ievērojot intervālu – 2 mēnešus, turklāt, vienā reizē donors var nodot aptuveni 450 asins mililitru. Tiek uzskatīts, ka pēc asins nodošanas asins organismā nekavējoties tiek atjaunota, tāpēc donori retāk slimo ar hroniskajām slimībām.

Lai nodotu asinis, donoram jābūt labai veselībai, par donoru var kļūt cilvēks vecumā no 18 līdz 65 gadiem, kas sver ne mazāk par 50 kg. Nedrīkst nodot asinis pēc nakts maiņas vai smagā darba, pēc emocionālās pārpūles, smēķēšanas un alkohola lietošanas.

Starp citu, asins sarežģītā sastāva un funkciju dēļ daudzi zinātnieki to dēvē par šķidro orgānu, bet asins pārliešanu uzskata par transplantāciju. Izņemot pārliešanu, asins tiek izmantota medicīnā, lai pagatavotu medicīniskos preparātus, tai skaitā imunoglobulīnus – pret gripu, pret ērču encefalītu u.c., kuru profilaktiskai efektivitātei un ārstnieciskajai iedarbībai nav analogu.


Написать комментарий