Daugavpilī pie piemiņas akmens šodien pagodināja komunistiskā genocīda upuru piemiņu

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Šodien Daugavpilī Andreja Pumpura skvērā pie Komunistiskā genocīda upuriem veltītā akmens notika pasākums, kurā piedalījās pilsētas domes pārstāvji, Politrepresēto kluba locekļi un pilsētas iedzīvotāji. Pasākums notika sakarā ar Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienu, kas šodien tiek atzīmēta visā Latvijā.

Daugavpils politrepresēto kluba priekšsēdētājs Jāzeps Stivriņš un kluba biedri pastāstīja par 1941.gada 14.jūnija baismīgiem notikumiem, akcentējot, ka par tiem ir jāatceras un jāstāsta jaunajai paaudzei. Tiesa jauniešu pārstāvju pasākumā nebija daudz.

Jāzeps Stivriņš atzīmēja, ka izdzīvot Sibīrijas skarbajos apstākļos viņam un mazajiem brālim un māsai palīdzēja tas, ka māte prata šūt, adīt un izšūt. Pateicoties tam bērni negāja bojā no bada un aukstuma.

Vicemērs Vitālijs Azarevičš, kurš arī piedalījās pasākumā, atzīmēja, ka mūsu valsts vēsturē ir divi traģiski piemiņas datumi, kurus nedrīkst aizmirst – 25.marts un 14.jūnijs. Tieši šajās dienās tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju tika izsūtīti uz Sibīriju, simtiem iedzīvotāju tika nošauti. Pēc vicemēra vārdiem, represijas skara arī viņa ģimeni, jo bērnu vecumā Sibīrijā bija nonākusi viņa māte.

Politrepresēto kluba valdes loceklis Foma Morozovs izteica priekšlikumu pašreizējās Muzeja ielas nosaukumu atkal nomainīt uz Pulkveža Frīdriha Brieža ielu, jo viņš ir bijis īsts Latvijas patriots, pirmais Latvijas oficieris, kurš tika apbalvots ar Lāčplēša pirmās pakāpes ordeni. Kā arī viņam par godu uzstādīt piemiņas plāksnīti uz bijušās kara komisariāta ēkas, kas atrodas pretī Andreja Pumpura piemineklim.

Pasākuma laikā pie akmens tika uzlikti ziedi un iededzinātas sveces, pasākums noslēdzās ar Klusuma brīdi.
Piemiņas dienas turpmākajā programmā plkst.14:00 Novadpētniecības un mākslas muzejā tika demonstrēta latviešu režisores Dzintras Gekas dokumentālā filma «Piemini Sibīriju».

Atgādināsim, ka pirms 71 gada no mūsu valsts saskaņā ar Berijas rīkojumu „Par pasākumiem, lai iztīrītu Latvijas PSR no antipadomju, kriminālajiem un sociāli bīstamiem elementiem”, tika izsūtīti 15 425 cilvēki, tai skaitā 3 751 bērns vecumā līdz 16 gadiem.



Написать комментарий