'Latvenergo': tarifu diferencēšana ir attaisnojusies

foto f5.ru
foto f5.ru

Lēmums diferencēt elektroenerģijas tarifus atkarībā no patēriņa un piemērot zemāku tarifu pirmo 1200 kilovatstundu (kWh) patēriņam ir attaisnojies, jo aptuveni pusei mājsaimniecību klientu patēriņš pirmā gada laikā nav pārsniedzis šo apjomu, norāda AS "Latvenergo".

Uzņēmumam tas izmaksājis 18 miljonus latu.

Elektroenerģijas patēriņš Latvijas mājsaimniecībās pirmajā gadā kopš tarifu ieviešanas jeb no pagājušā gada 1.aprīļa līdz šā gada 31.martam bija 1,799 miljardi kWh, no kurām pēc "Starta" tarifa jeb zemākā tarifa patērēti 863 miljoni kWh jeb 48%, bet pēc "Pamata" tarifa patērēti 936 miljoni kWh jeb 52%.

"Latvenergo" valdes loceklis Uldis Bariss norāda, ka, apzinoties tā brīža sarežģīto ekonomisko situāciju, tika mazināta elektroenerģijas cenas kāpuma ietekme, tādējādi ieguvēja bija sabiedrības lielākā daļa.

Viņš arī piebilst, ka zemāku tarifu bija iespējams piemērot, pateicoties sekmīgai darbībai brīvajā elektroenerģijas tirgū Baltijā, tādēļ uzņēmums nav pielietojis nekādas subsīdijas starp regulētā tarifa klientu grupām. Viņš arī atkārtoti pauž viedokli, ka patlaban spēkā esošā tarifa struktūras izveidē pērn "Latvenergo" ir ņēmis vērā visus juridiskos un ekonomiskos aspektus, un iedzīvotāju atbalsts ekonomiskajā situācijā, kad tik pārdzīvota krīze ekonomikā, bija atbilstošs risinājums.

Komentējot citas atbalsta iespējas, piemēram, izskanējušo viedokli par iespēju subsidēt katru patērēto kWh, uzņēmums norāda, ka tādējādi proporcionāli lielākas subsīdijas saņems lielākie patērētāji, līdz ar to mazturīgāko sabiedrības grupu saņemtais atbalsts nebūtu samērojamas ar turīgāko iedzīvotāju saņemto.

Atsaucoties uz sabiedrības uztraukumu par turpmākām atbalsta iespējām, "Latvenergo" norāda, ka turpina realizēt sociālā atbalsta kampaņu un jau otro gadu, atbalstot sociāli mazaizsargātas iedzīvotāju grupas, tostarp daudzbērnu ģimenes, sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību un sociālajiem dienestiem tiek izplatītas elektroenerģijas dāvinājuma kartes.

Jau ziņots, ka Administratīvā apgabaltiesa 25.jūnijā apmierināja vairāku fizisku un juridisku personu sūdzības par "Latvenergo" tarifu akceptēšanu 2011.gada februārī. Tā atcēla Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2011.gada 16.februāra lēmumu Nr.40, ar kuru regulators bija atcēlis iepriekšējos "Latvenergo" tarifus un kurā netiek konstatēta energokompānijas iesniegto jauno tarifu neatbilstība metodikai vai ekonomiski pamatotām izmaksām. "Latvenergo" un regulators paziņojuši, ka spriedumu pārsūdzēs.
 


Написать комментарий