Ķīnā atrastas senākās keramikas trauka lauskas

foto wordpress.com
foto wordpress.com

Arheologi Ķīnas dienvidos atraduši senākās līdz šim zināmās keramikas trauku lauskas, kuru vecums ir 20 tūkstoši gadu, kas ievērojami maina līdzšinējos priekšstatus par keramikas rašanās laiku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Atklājums, kurš aprakstīts žurnālā "Science" ir nesenākais apliecinājums tam, ka keramika izgudrota desmit tūkstošus gadu agrāk, nekā plaši tika uzskatīts vēl nesen.

Atrastās keramikas lauskas ir nākušas no liela katla, kurš izmantots ēdiena gatavošanai vai alkohola brūvēšanai, pieņem arheologi.

Vēl nesen vairums pētnieku uzskatīja, ka podniecība radusies līdz ar lauksaimniecības attīstību, kad cilvēki ilgstoši sāka uzturēties vienā vietā. Viedoklis pamatots ar to, ka māla trauki ir lieli, trausli un tāpēc nepiemēroti mednieku un vācēju kopienām, kas barības meklējumos pārvietojās no vietas uz vietu.

Tomēr pēdējo 10 gadu laikā arheologi ir atraduši liecības, ka podniecība pastāvējusi vēl pirms lauksaimniecības rašanās. Iemesls keramikas izgudrošanai jau pirms 20 tūkstošiem varētu būt tas, ka klimats uz zemes tad bijis ievērojami aukstāks nekā mūsdienās. Māla trauki bija iespēja iegūt vairāk enerģijas no pārtikas, to gatavojot, BBC atstāsta Hārvardas profesora Ofera Bar-Josefa viedokli. Medniekiem un vācējiem nemitīgi bija jādomā par to, lai iegūtu pietiekami daudz pārtikas, profesors norāda.

"Ja izgudrojums ir labs, tas izplatās ļoti ātri. Un izskatās, ka šajā dienvidu Ķīnas daļā, podniecība izplatījusies mednieku-vācēju vidū lielā teritorijā," Bar-Josefs pastāstīja BBC.

Podniecības izgudrošanas varēja būt arī sociāli iemesli, uzskata Jeruzalemes Ebreju Universitātes profesors Gideons Šelačs. "Cilvēki pulcējās lielās grupās un bija nepieciešamas sabiedriskās aktivitātes, lai mazinātu spriedzi," Šelačs informē BBC. Tāpēc keramikas trauki varēja tikt izmantoti alkohola brūvēšanai, profesors norāda.


Написать комментарий