SVF: globālās ekonomikas krīzes notiek septembrī

foto carnegie.org
foto carnegie.org

Izpētot pasaules ekonomisko krīžu vēsturi pēdējo 40 gadu laikā, Starptautiskā Valūtas fonda eksperti nonākuši pie secinājuma, ka lielākā daļa krīžu notiek gada otrajā pusē un savu apogeju sasniedz septembrī un decembrī, vēsta ārvalstu masu mediji.

SVF ekonomisti izpētījuši pasaules krīžu vēsturi no 1970. līdz 2011.gadam, kopumā analizējot 147 banku krīzes, no kurām 13 skārušas vairākas valstis, un vēl 213 valūtas krīzes un 66 valstu parādu krīzes.

Eksperti atklājuši, ka krīzes visbiežāk notiek tad, kad lielākajās pasaules valstīs ir priekšvēlēšanu periods. Aģentūra "Finmarket" atgādina, ka šogad notiek ASV prezidenta vēlēšanas un plānota varas maiņa Ķīnā.

Pētījuma autori gan neskaidro, kāpēc krīzes sākas tieši septembrī, taču žurnāla "The Economist" bloga "Free Exchange" autori izvirzījuši vairākas teorijas. Piemēram, tas varētu būt saistīts ar finanšu gada beigām – ASV tas ir 30.septembris, vai arī ar vasaras atvaļinājumiem, kuru dēļ ekonomisko problēmu risināšana tiek atlikta uz rudeni.

Ekonomists Kenets Rogofs aplēsis, ka krīzes parasti notiek priekšvēlēšanu gados, jo arī tad politiķi atliek ekonomisko problēmu risinājumus, ņemot vēra, ka tie var būt nepopulāri.

SVF eksperti arī secināja, ka visu krīžu vēstures - 40 gadu laikā - Eiropa bija "miera osta" – tajā notikusi tikai viena krīze, taču tā joprojām nav beigusies un draud "paraut līdzi" arī citus reģionus.

Lielākā daļa krīžu līdz šim notikušas Āfrikā un Latīņamerikā, nedaudz retāk – ASV un Krievijā. Bet visdrošākās valstis ir Kanāda un Austrālija.
 


Написать комментарий