Piemiņas pasākumos Draudzības kurgānā piedalījās 80 daugavpilieši

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Pirmajā jūlija svētdienā Draudzības kurgānā, kur satiekas triju valstu – Krievijas, Latvijas un Baltkrievijas – robežas notika tradicionālā Lielā Tēvijas kara veterānu tikšanās.

Jau 53.reizi šeit notiek svinīgi piemiņas pasākumi, kuros šogad piedalījās vairāk nekā 500 veterānu un kara dalībnieku. Latviju Draudzības kurgānā pārstāvēja aptuveni 100 cilvēki, turklāt lielākā daļā – 83 veterāni – uz Sebežu bija atbraukuši no Daugavpils. Mūsu valsts delegāciju veidoja kara veterāni, mazgadīgie fašisma gūstekņi, blokādes dalībnieki, kara pensionāri, Saeimas deputāti, žurnālisti, jauniešu organizāciju pārstāvji.

Draudzības kurgāns tika izveidots 1959.gadā par piemiņu Baltkrievijas, Latvijas un Krievijas partizānu sadarbībai. Zeme tika atvesta no partizāņu un Sarkanās armijas karavīru kapiem. Kurgāna augstākajā punktā aug ozols kā triju tautu kaimiņattiecību simbols, pie tā ved akmens kāpnes, kas ir alejas turpinājums – no Krievijas puses tā ir kļavu aleja, no Latvijas puses – liepu aleja un no Baltkrievijas puses – bērzu aleja. Uz trim granīta plāksnēm ir uzraksti trijās valodās.

Pirms 1991.gada tikšanās Draudzības kurgānā pēc kārtas organizēja visas trīs valstis, bet šobrīd ar to nodarbojas tikai Krievija un Baltkrievija, šogad uzņēmējpuse ir Baltkrievija.

Saskaņā ar tradīciju, svinīgu pasākumu programma gandrīz nemainījās – veterānu tikšanās, svinīgais gājiens, piemiņas mītiņš, ziedu uzlikšana pie Sebežas partizānes Marijas Pinto pieminekļa, pie partizāna Imanta Sudmaļa pieminekļa un Baltkrievijas ciema Proška pagrīdes komsomola organizācijas varoņu pieminekļa, notika arī svinīgais koncerts un partizāņu draudzības ugunskurs. Protams, neiztika arī bez uzklātā galda un frontes simts gramiem.

Pēc asarām un atmiņām pasākuma dalībnieki ķērās pie dejošanas. Dejojošo vidū bija sapieris no Vitebskas, 103.gaisa divīzijas veterāns Aleksejs Zaharovs, kurš piedalījās mīnu neitralizēšanā uz Minskas tilta, kā arī nāves nometnes „Salaspils” mazgadīgie gūstekņi Klavdija Kravčenko un Ļubova Vaškinele, kuras bija atbraukušas uz Sebežu no Rīgas.

Starp citu, viņi dejoja jautri un aizrautīgi, aplausu pavadībā, aplaudēja tie, kas šogad netika uz Draudzības kurgāna un palika aiz norobežojuma.



Написать комментарий