E. Sprūdžs kārtējā darba braucienā apmeklē Latgali

13. un 14. jūlijā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs devās kārtējā darba vizītē uz Latgales reģionu, lai klātienē koordinētu "Iespēju Latgale" plāna ieviešanu, kā arī pārrunātu pašvaldību apzinātās iespējas izmantot šajā plānā pieejamo finanšu atbalstu.

Vizītes laikā ministrs apmeklēja Balvu, Kārsavas, Daugavpils un Krāslavas novadu pašvaldības. Ministra darba kārtībā tika iekļautas tikšanās ar augstākminēto pašvaldību vadītājiem, lai pārrunātu pašvaldību attīstības aktualitātes, problēmas un iespējas. E. Sprūdžs personīgi vēlējās pārliecināties par pilsētvides attīstības projektu realizācijas aktualitātēm. Sestdienas pēcpusdienā E. Sprūdžs apmeklēja arī Daugavas festivālu Krāslavā. Jāsaka, ka šogad festivāls tika organizēts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārraudzītās Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros, t.i., projekta "Tūrisma attīstības veicināšana Latgales-Utenas-Vitebskas pārrobežu reģionos" ietvaros.

Šī ir vēl nebijusi prakse, kad kāda no ministrijām un ministrs personīgi pievērš tik lielu uzmanību reģionam un tā attīstībai,” atzīmēja Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks. „Pilsētvides attīstības programma Latgalē tiek aktīvi īstenota pateicoties veiksmīgai VARAM un reģiona pašvaldību veiksmīgai sadarbībai.”

Valdība ir atbalstījusi Latgales rīcības programmu ‘’Iespēju Latgale 2012-2013’’ un ir panākts tas, ka Latgales reģionam tiks piešķirti papildus ievērojami finanšu līdzekļi, kas tiks novirzīti pilsētu un novadu infrastruktūras sakārtošanai, kas atbalsta uzņēmējdarbību, energoefektivitātes pasākumu īstenošanai, tranzītielu remontam, kā arī citi pasākumi.

Attiecībā uz pilsētvides attīstības programmu VARAM piedāvā organizēt atklātu projektu konkursu, īpašu priekšroku dodot Latgales reģiona pilsētu – Daugavpils, Rēzeknes un Līvānu projektiem. Tāpat sešiem Latgales novadiem – Daugavpils, Rēzeknes, Ludzas, Preiļu, Krāslavas un Balvu novadam Latgales programmas ietvaros tiks papildus piešķirti 17,9 miljoni latu.

Jau iepriekš ministrs uzsvēris pašvaldību būtisko nozīmi visas Latvijas ilgtspējīgas attīstības aspektā un vērsis to uzmanību uz nepieciešamību efektīvi izmantot pieejamos atbalsta instrumentus, t.sk. "Iespēju Latgale" plāna piedāvāto atbalstu jaunu darba vietu radīšanai un uzņēmējdarbības attīstīšanai novados.

Kā E. Sprūdžs minēja vienā no Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes sēdēm, tik ļoti aktuālais pēdējā laikā Latgales rīcības plāns nevar būt vienreizējs „pabalsts” reģionam, respektīvi, nauda ir jāiegulda ar skatu uz nākotni. Valsts ekonomika var attīstīties tikai caur reģioniem, ne savādāk.


Написать комментарий