Gorod.lv aptauja liecina, ka mūsu lasītāji vēlētos nodzīvot vairākas dzīves

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Habsburgu dinastijas pārstāvis imperators Kārlis V, kura pakļautībā XVI.gadsimtā atradās gandrīz puse no Eiropas, apgalvoja, ka cilvēks nodzīvo tik daudzas dzīves, cik valodas viņš pārvalda. Šo izteicienu valodnieki atraduši arī senajā armēņu sakāmvārdā un Johana Volfganga Gētes daiļradē.

Lai kas to būtu teicis, ir grūti šai domai nepiekrist. Jo valodu pārvaldīšana ne tikai ļauj normāli komunicēt un pareizi saprast sarunas biedra teikto, bet arī palīdz apgūt citas kultūras īpatnības, pilnveidot savu garīgo pasauli. Mūsdienās, kad pastāv iespējas ceļot pa visu pasauli, šis izteiciens ir ļoti aktuāls.

Gorod.lv uzdeva saviem lasītājiem jautājumu par to, kādas valodas viņi pārvalda. Tika konstatēts, ka mūsu lasītāji vēlētos nodzīvot vairākas dzīves – respondentu lielākā daļa (28%) pārvalda krievu, latviešu valodas un kādu no svešvalodām.

Tikai krievu valodu pārvalda 19% aptaujāto. Krievu un latviešu valodas saziņā izmanto 14% respondentu, tikpat daudz pārvalda krievu valodu un vienu no svešvalodām.
Krievu, latviešu un latgaliešu valodas pārvalda 4% mūsu lasītāju, šīs valodas un vienu no svešvalodām pārvalda 7%. Krievu valodā un latviešu valodā ar vārdnīcas palīdzību runā 10% respondentu.

Pēc Latgales lielākās augstskolas rektora Arvīda Barševska vārdiem, Daugavpilī dzīvojošie latvieši dzimtajā pilsētā nejūtas kā viesi. Šo domu viņš bija izteicis intervijā laikrakstam Neatkarīgā. Pēc rektora domām, pateicoties Daugavpils universitātei, kurā atbrauc studēt daudz jauniešu, pilsētā kļūst vairāk latviski runājošu iedzīvotāju. „Jaunieši atbrauc studēt, atrod darbu un paliek pilsētā”, - ir pārliecināts Arvīds Barševskis.

Diemžēl reģiona dzimtā valoda nav tik populāra. Pēc XI Saeimas deputāta Jura Viļuma vārdiem, Latvijā pēdējā laikā ir būtiski samazinājies to cilvēku skaits, kuri ikdienā lieto latgaliešu valodu – agrāk to bija 28%, šobrīd tika konstatēti tikai 8%.

Visbiežāk latgaliešu valodu šobrīd lieto novados, bet Latgales lielākajās pilsētās to lieto retāk. Saskaņā ar tautas skaitīšanas datiem, Daugavpilī tikai 9,3% no iedzīvotājiem pārvalda latgaliešu valodu, savukārt Rēzeknē to pārvalda 40,5%. Speciālisti prognozē, ka nākotnē šis skaits turpinās samazināties.


Написать комментарий