CSP: iedzīvotāji pērn turpinājuši taupīt uz pārtikas rēķina, krasi samazinot tupeņu patēriņu

foto mashed-potatoes-recipe.com
foto mashed-potatoes-recipe.com

Latvijas mājsaimniecībās pērn tāpat kā iepriekšējos gados turpinājušas taupīt uz uztura rēķina, krasi samazinot kartupeļu patēriņu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati par pārtikas produktu patēriņu mājsaimniecībās 2011.gadā.

CSP dati liecina, ka pērn, salīdzinot ar 2010.gadu, mājsaimniecību patēriņa izdevumi palielinājās par 5,3%. Mājsaimniecību tēriņi uzturam vidēji mēnesī, rēķinot uz vienu mājsaimniecības locekli, pērn bija 54 lati (2010.gadā – 50 lati) jeb vidēji 28,8% no visiem patēriņa izdevumiem (2010.gadā – 28,3%).

Pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem mājsaimniecības tērēja par 7% vairāk nekā 2010.gadā. Savukārt šo produktu patēriņa cenas 2011.gadā pieauga par 8,4%. Pārrēķinot šos izdevumus salīdzināmajās cenās, secināms, ka izdevumi pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem faktiski saruka par 1,3%. Turklāt samazinājums vērojams vairākus gadus pēc kārtas. Mājsaimniecību ierobežoto ekonomisko resursu dēļ līdzekļi tiek taupīti uzturam, atzīmē CSP.

2011.gadā mājsaimniecības visvairāk tērēja tādiem uztura produktiem kā gaļa un gaļas izstrādājumi. Tiem izdevumi vidēji mēnesī sasniedza 12 latus uz katru mājsaimniecības locekli, pienam un piena produktiem – astoņus latus, maizei un graudaugu izstrādājumiem – arī astoņus latus, kā arī dārzeņiem – septiņus latus.

Pērn viens iedzīvotājs patērēja vidēji 49 litrus piena, 14 kilogramus siera un biezpiena, 198 olas, kā arī 21 kilogramus svaigas cūkgaļas, 22 kilogramus desu izstrādājumu un kūpinājumu, 12 kilogramus svaigas mājputnu gaļas. Kartupeļu patēriņš bijais 78 kilogrami, svaigu tomātu un gurķu – 23 kilogrami gadā uz vienu mājsaimniecības locekli. No augļiem visvairāk lietoti āboli – 14 kilogrami, citrusaugļi – deviņi kilogrami un banāni – seši kilogrami. Tikpat liels pērn bijis svaigu zivju patēriņš uz vienu mājsaimniecības locekli.

Pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, nav vērojamas būtiskas izmaiņas pārtikas pamatproduktu patēriņā. Nedaudz ir samazinājies cūkgaļas, liellopu gaļas, pilnpiena un raudzēto piena produktu patēriņš mājsaimniecībās. Ievērojami samazinājies kartupeļu patēriņš – par deviņiem kilogramiem, kas varētu būt saistāms ar kartupeļu patēriņa cenu straujo pieaugumu 2011.gadā – par 35%.

2011.gadā vairāk nekā iepriekšējā gadā mājsaimniecības uzturā ir patērējušas mājputnu gaļu, visu veidu maizi, konditorejas izstrādājumus, pienu ar samazinātu tauku saturu, tomātus, gurķus, kāpostus, kā arī augļus.

Vērojot izmaiņas pārtikas produktu patēriņā pēdējo desmit gadu laikā, secināms, ka mājsaimniecībās uzturā mazāk lieto tādus pārtikas produktus kā maizi, liellopu gaļu, pilnpienu, cukuru, kartupeļus, bet vairāk – mājputnu gaļu, sieru, jogurtus, citrusaugļus, ķirbjaugus un pākšaugus, kā arī dzerts vairāk minerālūdens un limonādes, tā CSP.


Написать комментарий