Rudolfs Meroni nopelnījis smagu kriminālapsūdzību Šveicē

foto pietiek.com
foto pietiek.com

Simtu miljonu vērtas mantas glabātājam, pat par galveno liecinieku t.s. Lemberga prāvā dēvētajam Rudolfam Meroni Šveicē tikko izvirzītas kriminālapsūdzības «liela mēroga krāpšanā un iespējamā mantas izšķērdēšanā», ziņo viens no vecākajiem un cienījamākajiem Eiropas laikrakstiem Neue Züricher Zeitung.

Publikācijā rakstīts, ka valsts apsūdzības uzturētājs Šveices prokurors Verners Pfisters uzrādījis apsūdzības tā dēvētās Bēringa sistēmas radītājam Dīteram Bēringam un deviņiem viņa tuvākajiem kompanjoniem – Latvijā plaši pazīstamajam R. Meroni, kas esot Bēringa klasesbiedrs no internātskolas laikiem, kā arī Peteram Veibelam, Beātei Bangerterai, Žanam Kampfam, Artūram Bukam, Villijamam Vurtriham, Anitai Cveifelei, Jurgam Paulam Suteram, Reinhardam Karlam Manesmannam. Tāpat tiek ziņots, ka šīm desmit personām izvirzītā apsūdzība «liela mēroga krāpšanā un iespējamā krāpniecībā» ir rezultāts gandrīz astoņu gadu ilgam izmeklēšanas procesam, kas tika uzsākts 2004. gadā pēc Bēringa finanšu piramīdas sagrūšanas.

Plīvurs krīt?

Respektablā Neue Züricher Zeitung šo ziņu publicējusi šā gada 29. jūnijā, kas liek izdarīt ticamu pieņēmumu, ka apsūdzības uzrādīšana notikusi dienu iepriekš. Ja pieņēmums ir pareizs, uzreiz rodas izskaidrojams iepriekš par diezgan dīvainiem uzskatītiem notikumiem Latvijā. Piemēram, t.s. Lemberga lietā R. Meroni bija jāierodas uz pratināšanām uzreiz pēc Jāņiem, t.i., 25., 26. un 28. jūnijā. Tomēr vairākas no nozīmētajām tiesas sēdēm izkrita, jo liecinieks iepriekš nezināmu iemeslu dēļ nebija ieradies. Sadarboties ar Latvijas prokuroriem R. Meroni sāka 2006. gada vasarā – t.i., jau tad, kad viņam uz papēžiem sāka mīt Šveices prokurori.

Vēl kāda ļoti zīmīga epizode – arī pagājušajā ceturtdienā tiesas sēdes beigās tiesnesis Boriss Geimans esot paziņojis, ka šonedēļ

R. Meroni netiks pratināts, bet pirmdien (t.i., šodien) tikšot izskatīti vairāki lūgumi, otrdien liecināt nāks bijušais augsta ranga VDK darbinieks, šobrīd uzņēmējs Vladimirs Komogorcevs, bet ceturtdien liecības sniegšot bijušais rūpniecības un enerģētikas ministrs Aivars Millers. Tomēr jau nākamjā dienā tiesa esot mainījusi savu lēmumu un uz tiesu aicināts SIA ManTess bijušais grāmatvedis. Šāda negaidīta nodomu maiņa varētu būt izskaidrojama ar to, ka zināmās aprindās lielu satraukumu ir radījusi SIA ManTess jauno īpašnieku vēlme atteikties no cietušā statusa t.s. Lemberga lietā. Jaunie īpašnieki uzņēmuma grāmatvedības arhīvā izpētījuši, ka SIA ManTess 1994. gadā nemaz nav apmaksājis SIA Lat Transnafta kapitāla daļas, līdz ar to Ventspils mērs Aivars Lembergs tās nemaz nevarēja izspiest no SIA ManTess. Tādējādi prokurors Juris Juriss cietušā statusu 2008.gadā SIA ManTess piešķīris, kā raksta šīs uzņēmējsabiedrības valdes locekļi, «iespējams, nepamatoti».

Biržas guru?

Bēringa lietai Šveicē ir pievērsta milzu uzmanība. D. Bērings Šveicē vispirms kļuva pazīstams ar iesauku «biržas guru». Šādu iesauku uzņēmējs iemantoja, pateicoties spīdošai reklāmas kampaņai, kurā viņš 90. gadu sākumā sevi pieteica kā veiksmīgs naudas līdzekļu izvietotājs biržās. Spriežot pēc publikācijām avīzēs un par viņu sarakstītajām grāmatām, D. Bērings daudziem turīgiem un mazāk turīgiem ļaudīm spējis iestāstīt, ka viņam izdevies atklāt «vērtspapīru tirgus ģenētisko kodu», ar ko viņš arī kļuvis slavens kā «lielākā Šveices finanšu skandāla» autors, teikts Vikipēdijā. Pētniece no Bāzeles Stefānija Eiresa publikācijā Šveices mistērija: Dīters Bērings un zaudētie miljoni piemin citu Bēringa mītu – datorsistēmu, kura ļaujot «ar ļoti zemu risku spekulēt biržā ar precēm, valūtu un vērtspapīriem». Bēringa prasme pārliecināt, panākt, ka viņa komandai uztic pārvaldīt vērtspapīrus un citus aktīvus, nesa neticami labus rezultātus. Laika posmā no 1991. līdz 2004. gadam «Bēringa sistēma» bija paguvusi akumulēt 1,5 miljardus ASV dolāru.

Ko nu?

Tomēr 2004. gadā «Bēringa sistēma» sabruka, un, kā norādīts Vikipēdijā, šī sistēma savā dzelmē ierāva Šveices noguldītāju 1,2 miljardus franku.

Par Bēringa fenomenu grāmatas sarakstījuši arī Pēteris Cīlmans (Biržas guru. Dītera Bēringa kāpums un kritums) un Leo Millers (Nozieguma vieta Cīrihe. Ieskats slepenajā starptautiskās finanšu kriminalitātes pasaulē).

Bernes prokuratūras uzrādītā apsūdzība vēl vairāk sabiezina jau tā tumšo aizdomu ēnu par Latvijas prokuroru īpašo uzticēšanos R. Meroni. Ik reizes, kad t.s. Lemberga prāvas laikā kāds mēģina tiesai lūgt, ka R. Meroni vajadzētu atskaitīties par glabāto mantu, tas izraisa asus prokuroru iebildumus. Jāatgādina, ka R. Meroni kādā pagaidām nenoskaidrotā kriminālprocesā nodrošināta procesuālā aizsardzība. Viņam par valsts līdzekļiem tiek nodrošināta apsardze.

R. Meroni pratināšana Lemberga prāvā sākās šā gada februārī. Viņu joprojām turpina pratināt prokurori, kuri esot solījušies pratināšanu pabeigt šomēnes.


Написать комментарий