CSDD pirmklasniekiem dāvinās drošas satiksmes grāmatu

foto rekurzeme.lv
foto rekurzeme.lv

Sagaidot jauno mācību gadu un rūpējoties par skolēnu drošību ceļu satiksmē, arī šogad Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sarūpējusi vairākas noderīgas lietas, kā arī turpina iepriekšējos gados īstenotos izglītības projektus. Līdztekus esošajām aktivitātēm, jaunas iespējas satiksmes drošības jomā piedāvā arī CSDD Rīgas Motormuzejs (RMM).

Uzsākot jauno mācību gadu, ikviens Latvijas pirmklasnieks un otrklasnieks bez maksas saņems CSDD sagatavotu grāmatu "Lieli ceļi, mazi ceļi – droši ceļi". CSDD nodrošinājusi, ka šobrīd izdevums ceļo pie visiem Latvijas vispārizglītojošo skolu 1.un 2. klašu skolēniem – kopumā 40 000 bērniem.

Šī grāmata ir 2009. gadā iznākušā izdevuma papildinātā un uzlabotā versija. Tajā īpašs akcents likts uz tādu mācību procesu, kas nodrošina sekmīgu satiksmes drošības zināšanu apgūšanu, kā arī uz to, lai mācību process ir interesants, aktīvs, uz problēmu risināšanu orientēts un praktisks.

Grāmatā ir vairāki uzdevumi, piemēram, par gājēju un pasažieru drošības noteikumiem un nozīmi, par pareizu uzvedību uz ceļa u.c. Šajā grāmatā ir apkopoti galvenie temati, lai šajā vecumā bērni ceļu satiksmē būtu zinoši un līdz ar to – pasargāti. Teorētisko materiālu caurvij interesanti un uzmanību piesaistoši uzdevumi.

Grāmata "Lieli ceļi, mazi ceļi – droši ceļi" ir arī lejupielādējama CSDD mājas lapā. Turpat atrodami arī metodiskie norādījumi grāmatas izmatošanai.

Uz grāmatas materiāliem balstīta mācību filma "Lieli ceļi, mazi ceļi – droši ceļi", kas atrodama CSDD mājas lapā. Šajā filmā tās galvenie varoņi – mūziķi Chilli un Ozols – palīdz jaunajiem satiksmes dalībniekiem – pirmo klašu skolēniem – vērot, iejusties un izprast dažādas ceļu satiksmes situācijas un noteikumus. Piemēram, kāpēc brauktuve ir bīstama zona un kāpēc tās tuvumā jābūt īpaši uzmanīgam; kā izvēlēties visdrošāko ceļu starp mājām un skolu; kādi noteikumi jāievēro saistībā ar sabierisko transportu; kādi drošības pasākumi jāievēro personīgajos tarnsportīdzekļos; kāda ir satiksmes regulēšanas sistēma; kā sevi sargāt sliktos laika vai nepietiekamas redzamības apstākļos.

Līdztekus esošajiem izglītojošajiem materiāliem, jaunumi interaktīvā vidē ceļu satiksmes jomā tapuši RMM. Piemēram, satiksmes drošības stundas 1.-3. klašu skolēniem, kur katra stunda ir veidota atbilstoši skolēnu vecumposmu attīstībai, konkrētam satiksmes noteikumu tematam, kas papildināti ar aprakstiem un interaktīviem materiāliem.

Tāpat plānots, ka jau drīzumā dažāda vecuma skolēniem – gājējiem, velosipēdistiem un mopēdistiem, RMM piedāvās interaktīvu datorspēli par ceļu satiksmi. Paredzēts, ka šo spēli varēs izmantot pedagoģiskajās nodarbībās RMM, kā arī tā būs pieejama ikvienam interesentam RMM mājas lapā tiešsaistes režīmā.

Jaunajā mācību gadā RMM interesentiem turpina piedāvāt apmācības un iespējas nokārtot velosipēdista tiesības. Velosipēda vadītāja apliecību var iegūt no 12 gadu vecuma, teorētiskā eksāmena kārtošana pirmajā reizē ir bezmaksas. Dodoties kārtot eksāmenu, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments (pase vai dzimšanas apliecība), kā arī viena fotogrāfija (3x4 cm).

Kā ik gadu, arī šogad CSDD turpina īstenot jau ierastos un skolēnu vidū atsaucību iemantojušos izglītības projektus – sacensības jaunajiem velosipēdistiem "Jauno satiksmes dalībnieku forums", sacensības jaunajiem mopēdistiem "Gribu būt mobils!" un konkursu "Labākā CSDD satiksmes drošības skola".


Написать комментарий