Uzsvaru liks uz atkritumu pārstrādi un samazināšanu

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Šogad savu darbību beigs Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāns, bet pašlaik Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izstrādā plānu 2013.-2020. gadam. Tāpat pašlaik tiek gatavoti grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā.

Ne visi pozitīvi vērtē ministrijas aktivitātes. Piemēram, Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvis Aino Salmiņš atzīmē, ka, pirms ķerties pie jaunā plāna, vajadzētu līdz galam ieviest iepriekšējo. Šobrīd nav skaidrs, ko konkrēti jaunais plāns paredzēs. Tikmēr vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs uzskata, ka jākliedē sabiedrībā valdošais mīts par depozīta sistēmas un atkritumu šķirošanas pārklāšanos. Tieši šie jautājumi varētu būt ietverti jaunajā plānā. Šobrīd izpratne par efektīvu atkritumu šķirošanu Latvijā vēl esot jāattīsta gan uzņēmēju, gan iedzīvotāju vidū.

Atbilstoši likumam Latvijā ir atkritumu apsaimniekošanas valsts plāns un atkritumu apsaimniekošanas reģionālie plāni. Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāna 2006.-2012. gadam galvenās prioritātes bija nodrošināt atkritumu apglabāšanas iespējas jeb poligonu būvniecību atbilstoši ES un Latvijas normatīvu prasībām, slēgto izgāztuvju rekultivāciju, kā arī atkritumu dalītās vākšanas sistēmas attīstību. Ministrija uzskata, ka kopumā šajā plānā ietvertās prioritātes izdevies īstenot.

Kā piemērs tiek minēta neatbilstošo sadzīves atkritumu izgāztuvju slēgšana. Savukārt jaunā plāna prioritārās jomas būs atbalsts atkritumu reģenerācijai un pārstrādei, nepieciešamās infrastruktūras uzlabošana un tālākā attīstība, kā arī atkritumu rašanās novēršanas pasākumi.

Nav paredzēts būvēt jaunus atkritumu poligonus vai atbalstīt to paplašināšanu. Konkrētāk - kas plānā vēl tiks iekļauts un kādas darbības tas paredzēs - pagaidām nav zināms. Runājot par reģioniem, līdz nākamā gada beigām spēkā būs desmit reģionālie atkritumu apsaimniekošanas plāni, bet turpmāk plānots atteikties no šiem atsevišķajiem dokumentiem. A. Salmiņš norāda, ka nevajadzētu taisīt divas paralēlas sistēmas, jo vēl nav pabeigta iepriekšējā, kas paredzēja poligonu izveidi.

Pašlaik sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumi nav pieejami visiem iedzīvotājiem, šī tiek nosaukta par vienu no būtiskākajām problēmām. Ne visas pašvaldības, jo īpaši - mazās nodrošinot šos pakalpojumus. Vēl viena problēma ir nepietiekama atkritumu pārstrāde. Pēc ministrijas ieskatiem, pārstrādāto sadzīves atkritumu daudzums varētu būt lielāks.


Написать комментарий