Daugavpils Māla mākslas centrā mākslinieki demonstrēja arhitektonikas nianses

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Ceturtdien, 30. augustā, Daugavpils Māla mākslas centrā notika izstādes “Arhitektonikas māksla” atklāšana, kurā piedalījās 12 mākslinieki. Starp tiem bija ne tikai Daugavpils mākslinieki, tādi kā Ilona Šauša, Līga Čible, Mairita Folkmane, Romualds Gibovskis, bet arī pārstāvji no citām Latvijas pilsētām, kā arī baltkrievu mākslinieka Maksima Koltigina darbi.

Šādas izstādes iniciatore bija Daugavpils māksliniece Līga Čible, bet īstenot to dzīvē palīdzēja Daugavpils reģiona mākslinieku asociācija. Pēc mākslinieces viedokļa, tieši arhitektonika veido galveno iespaidu par objekta uztveri, izpaužot, caur ārējā veidojuma veselumu galveno kompozīcijas ideju. 

Pie uzdevuma no dažādām daļām salikt vienu veselu kompozīciju mākslinieki piegāja radoši, izmantojot dažādus materiālus, formas un faktūras. Kā izrādījās, izveidot vienu veselu kompozīciju var ne tikai no māla un ķieģeļiem, bet arī no izolācijas materiāla un plastika, pie tam saglabājot savu ritmu un daudzveidību. 

Kā pastāstīja viena no izstādes māksliniecēm Ilona Šauša, gala rezultātā bija izveidota cienīga mākslinieciska telpa, kura demonstrēja visu vēlamo daudzveidību. 

Atklātā izstāde ir piesaistīta vairākiem lieliem kultūras pasākumiem Daugavpilī: Arhitektūras dienai, uz kuru atbrauks visi vadošie valsts arhitekti, Marka Rotko plenēram un Māla un mākslas centra dzimšanas dienai, kuru svinēs 12. oktobrī. Pēc Ilonas Šaušas vārdiem, tieši ar arhitektonikas izstādi Daugavpilī sāksies 1. mūzikas un mākslas festivāls ReStArt 2012, kura sākums ieplānots 7. septembrī. 

Mairita Folkmane demonstrēja sava darba, no cikla “7 dienas”, izgatavošanas procesu un visiem atnākušajiem prezentēja Daugavpils reģiona mākslinieku asociācijas jauno krāsaino katalogu.

Izstādes noslēgumā visiem apmeklētājiem piedāvāja pagaršot kafiju un tēju no jaunajām krūzēm, kuras ir speciāli izgatavotas pēc senās vietējas keramiskās tradīcijas Baltijas raku tehnikas stilā, kad meistars, katru izstrādājumu taisa ar rokām, radot neatkārtojamu mākslas darbu. Katrs varēja iegādāties šos ekskluzīvos traukus par saprātīgu cenu.
 



Написать комментарий