ANO: pasaulei draud jauna pārtikas krīze

foto health.howstuffworks.com
foto health.howstuffworks.com

Pasaulei draud jauna pārtikas krīze, jo pēdējā laikā ir krasi cēlušās graudaugu cenas, otrdien brīdināja Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO).

"Pašreizējā situācija pasaules pārtikas tirgos, kuru raksturo krass kukurūzas, kviešu un sojas pupiņu cenu lēciens, ir izraisījusi bažas, ka var atkārtoties tāda pati pārtikas krīze, kāda pasauli piemeklēja 2007.–2008.gadā," sacīts ANO pārtikas aģentūru paziņojumā, kurā pasaules valstu līderi mudināti nekavējoties rīkoties, lai novērstu katastrofu.

"Mums ir jārīkojas nekavējoties, lai nodrošinātu, ka šie cenu satricinājumi nenoved pie katastrofas, kura nākamajos mēnešos var skart desmitiem miljonus cilvēku," norādīts paziņojumā.

Pastāv bažas, ka sausuma vilnis ASV, kura dēļ graudaugu cenas sasniegušas rekordlīmeņus, var izraisīt tādu pašu pārtikas krīzi kā 2007. un 2008.gadā, kad vairāk nekā 60 pasaules valstīs pārtikas cenu lēciena dēļ uzliesmoja nemieri un izsalkušu planētas iedzīvotāju skaits pārsniedza miljardu.

Romā bāzētās ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) augustā publiskotais jaunākais pārskats liecināja, ka pārtikas cenas pasaulē jūlijā salīdzinājumā ar jūniju ir cēlušās par 6%, kas galvenokārt saistīts ar graudu un cukura cenu kāpumu.

FAO aprēķinātais globālais pārtikas cenu indekss, kurā iekļauti 55 produkti, tostarp graudi, eļļas augu sēklas, piena produkti, gaļa un cukurs, jūlijā pieauga par 12 punktiem – līdz 213 punktiem.

Organizācijas eksperti norādīja, ka sausuma vilnis ASV negatīvi ietekmējis kukurūzas ražu, un šīs graudaugu kultūras cenas globālajā tirgū jūlijā cēlās par 23%. Savukārt kviešu cenas jūlijā salīdzinājumā ar jūniju palielinājās par 19%, jo tika pazemināta kviešu ražas prognoze Krievijā. Turklāt sliktu laikapstākļu dēļ Brazīlijā, Indijā un Austrālijā ir cēlušās arī cukura cenas.

FAO pavasarī paziņoja, ka septītā daļa planētas iedzīvotāju cieš no tā, ka nav pietiekami paēduši. Savā ziņojumā FAO aicināja pasaules valstu valdības investēt infrastruktūrā un aizsargāt trūcīgo cilvēku tiesības uz pārtikas resursiem.

Pasaulē nerimst satraukums, ka augsto pārtikas cenu dēļ nabadzībā ieslīgs desmitiem miljoni cilvēku un noplaks ekonomikas izaugsme. Tas īpaši attiecas uz Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīm, kur trūkumā jau pašlaik dzīvo vairāk nekā 950 miljoni cilvēku.


Темы: , , , , , , ,
Написать комментарий