"Eiropas Komisija uzsākusi formālu procedūru, lai noskaidrotu, vai Krievijas dabasgāzes piegādātājs – "Gazprom" – pārkāpj Eiropas normas konkurences jomā, tostarp austrumu un centrālajā Eiropā," EK paziņojumu citē "Itar-Tass".

EK vienlaikus atzīmē, ka sāktā pārbaude vēl nenozīmē to, ka "Gazprom" atzīs par vainīgu konkurences normu pārkāpšanā. "Mēs nevaram paredzēt pārbaudes rezultātus, taču šai lietai tiks piešķirta augsta prioritāte," sacīts paziņojumā.

EK pētīs trīs galvenos pārmetumus pret "Gazprom" - ļaunprātīgu dominējošo pozīciju izmantošanu gāzes piegādēs centrālajā un austrumu Eiropā, šķēršļu likšanu energoresursu piegāžu diversifikācijai Eiropas Savienībā (ES), paaugstinātu gāzes cenu noteikšanu.

EK par sākto pārbaudi informējusi gāzes giganta vadību. Šādu pārbaužu ilgums Eiropas normatīvos nav noteikts. Ja "Gazprom" atzīs par vainīgu konkurences noteikumu pārkāpumos ES tirgū, koncernam draudēs sods, kā apmērs var sasniegt simtiem miljonus eiro, raksta "Itar-Tass".

"Lenta.ru" vēsta, ka "Gazprom" nodrošina aptuveni ceturto daļu no kopējā dabasgāzes patēriņa ES.

Jau ziņots, ka EK aizdomās par pretmonopolu likumu pārkāpumiem aptuveni pirms gada veica kratīšanas "Gazprom" ārvalstu meitas uzņēmumos. Pārbaudīti uzņēmumi vairāk nekā 10 Eiropas valstīs, arī Latvijas gāzes koncerns "Latvijas Gāze" (LG).

LG ir dabasgāzes iegādes, transportēšanas, uzglabāšanas, sadales un realizācijas uzņēmums. Tās lielākie īpašnieki ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International", Krievijas gāzes gigants "Gazprom" un Latvijas firma "Itera Latvija". LG akcijas kotē biržā "NASDAQ OMX Riga".