Otrā pasaules kara amerikāņu veterāni tika apbalvoti ar Ušakova medaļām

foto sammler.ru
foto sammler.ru

KF vēstniecības preses sekretārs Vašingtonā Jevgeņijs Horiško ziņo, ka saskaņā ar Krievijas prezidenta 27.aprīļa rīkojumu 56 Otrā pasaules kara amerikāņu veterāni tika apbalvoti ar Ušakova medaļām.

Amerikāņu veterāni saņēma KF apbalvojumus par piedalīšanos „ziemeļu konvojos” (Arctic convoys). KF vēstniecības Vašingtonā darbinieki sameklēja un svinīgās ceremonijas laikā pasniedza balvas visiem ASV veterāniem, kuriem bija pieņemts lēmums tās piešķirt. Tas nebija vienkāršs uzdevums, jo Otrā pasaules kara veterāni dzīvo visā valstī – no Kalifornijas līdz Ņujorkai.

Izņemot Otrā pasaules kara amerikāņu veterānus, Ušakova medaļas „par piedalīšanos Otrā pasaules kara Ziemeļu konvojos un izrādītu drosmi” tika pasniegtas veterāniem no Austrālijas un Jaunzēlandes.

Ušakova medaļa, kas tika ieviesta kā valsts balva PSRS 1944.gadā, tiek piešķirta karavīriem, kas ir izrādījuši drosmi jūrā, aizstāvot Krieviju kara un mierīgā laikā.

Atgādināsim, ka „Ziemeļu konvoji” būtiski palīdzēja PSRS gūt uzvaru pār fašistisku Vāciju, Otrā pasaules kara laikā piegādājot PSRS ziemeļu ostās kara tehniku un pārtikas produktus. Kopumā PSRS minētie konvoji piegādāja aptuveni 4 miljonus kravu un ceturto daļu no visas sabiedroto palīdzības.

Rietumu sabiedroto jūrnieki, neskatoties uz bombardēšanu un hitleriešu zemūdeņu uzbrukumiem, PSRS piegādāja 7 tūkstošus lidmašīnu, 5 tūkstošus tanku, 5 tūkstošus ieroču, 4 tūkstošus radiostaciju, 2 tūkstošus telefonu, pārtikas preces, degvielu, medikamentus un daudz ko citu.


Написать комментарий