Šā gada ērču aktivitātes sezonā mediķu palīdzību ērces noņemšanā meklējuši vairāk nekā 1900 iedzīvotāju, savukārt gandrīz 3350 cilvēki vēlējušies laboratoriski pārbaudīt viņiem noņemtās ērces, lai pārliecinātos, vai tās nav inficētas ar ērču encefalīta vīrusu, informēja Austrumu slimnīca.

Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada ērču aktivitātes sezonu, šogad ar encefalītu ērces bija inficētas 1,9 reizes biežāk.

Statistika liecina, ka pērn LIC laboratorijas Imūnķīmijas nodaļā izmeklēta 3741 ērce, no tām 169 gadījumos (4,5% no kopējā skaita) tās bijušas inficētas ar encefalīta vīrusu. Šogad iedzīvotāji pēc kukaiņa noņemšanas, vēlējušies laboratoriski pārbaudīt 3407 ērces, bet no šī ievērojami mazākā skaita 292 ērces (8,6%) bija inficētas ar ērču encefalīta vīrusu. Infektologi lēš, ka arī turpmākajos mēnešos liela daļa ērču būs inficēta.

Mediķu novērojumi liecina, ka pēdējos gados inficēto ērču īpatsvars bijis dažāds - 2009.gadā tas bija 6,2%, 2010.gadā – 4,8%, bet šogad tas ir īpaši augsts un risks saslimt pēc ērces koduma ir ievērojams.

Stacionārā šogad ārstējušies 90 pacienti, kuriem apstiprināta diagnoze - ērču encefalīts, un 13 pacienti ar diagnozi – Laima slimība. Patlaban stacionārā ārstējas 14 ērču encefalīta pacienti.

Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste, profesore Baiba Rozentāle norāda, ka pasaules mediķu prakse liecina - efektīvākais aizsardzības līdzeklis pret ērču encefalītu ir vakcinācija. Tomēr arī pret šo slimību vakcinētajiem cilvēkiem, atrodoties dabā, iespējams inficēties ar citām ērču pārnestām infekcijām, pret kurām vakcīna nav radīta.