KNAB: 'Latvenergo' amatpersonu lietā kukuļos maksāti astoņi miljoni eiro 1

foto pietiek.com
foto pietiek.com

Tā dēvētajā "Latvenergo" amatpersonu lietā kukuļos saņemti aptuveni astoņi miljoni eiro (aptuveni 5,6 miljoni latu), otrdien, paziņojot par lietas materiālu nodošanu prokuratūrai, sacīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Par amatpersonu kukuļošanu "Latvenergo" īstenotajos Pļaviņu hidroelektrostacijas un Rīgas termoelektrostacijas TEC-2 rekonstrukcijas projektos KNAB rosinājis uzsākt kriminālvajāšanu pret 17 personām, tai skaitā četrām bijušajām "Latvenergo" amatpersonām.

Streļčenoks, atsaucoties uz nevainīguma prezumpciju, amatpersonu vārdus neminēja.

Pirms diviem gadiem vasarā KNAB šajā lietā aizturējis toreizējo energokoncerna šefu Kārli Miķelsonu, viņa vietnieku Aigaru Meļko, kā arī AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētāju Ivaru Liuziniku un viņa vietnieku Andreju Stalažu.

Streļčenoks uzsvēra, ka šī bijusi KNAB vēsturē apjomīgākā lieta, un prokuratūrai nosūtīti 262 lietas materiālu sējumi.

Tālāk par apsūdzību uzrādīšanu lems prokuratūra.

Jau vēstīts, ka KNAB otrdien nodeva prokuratūrai apjomīgo "Latvenergo" amatpersonu lietu.

Daļu no šīs lietas KNAB nodeva kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrā šī gada vasaras sākumā.KNAB rosināja sākt kriminālvajāšanu pret trim bijušajām valsts amatpersonām - vienu bijušo "Latvenergo" un diviem bijušajiem "Sadales tīkla" valdes locekļiem.

Par nepatiesām ziņām amatpersonas deklarācijā, neuzrādot slepenu dalību kādā firmā, prokuratūra ir uzrādījusi apsūdzību vienam bijušajam "Latvenergo" valdes loceklim Aigaram Meļķo. Par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā, kā arī mantiska darījuma veicināšanu vai piedalīšanos tajā, ja to mantkārīgā nolūkā apsūdzība uzrādīta vēl vienai amatpersonai.

Saistībā ar AS "Latvenergo" amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laika posmā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam KNAB 2010.gada jūnijā uzsāka kriminālprocesu par noziedzīgajiem nodarījumiem, kas saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa. Pēc KNAB aplēsēm, lietā "atmazgāti" vismaz 1,13 miljoni eiro (aptuveni 775 000 latu).

Iepriekš Miķelsons lietā tika apcietināts, taču pret 50 000 latu drošības naudu no cietuma atbrīvots. Aizturētie iepriekš neatzina pret viņiem vērstās aizdomas, saucot tās par politisku pasūtījumu.

Tikmēr Šveices prokuratūra piemērojusi 38,9 miljonu Šveices franku (22 miljonu latu) soda naudu Francijas transporta un enerģētikas koncernam "Alstom" par sistemātisku kukuļdošanu Latvijā, Malaizijā un Tunisijā izdevīgu līgumu nodrošināšanai. Kā liecina Šveices ģenerālprokuratūras izpildraksts, "Alstom" sodīts par kukuļdošanu "Latvenergo" prezidentam Kārlim Miķelsonam, viceprezidentam Aigaram Meļko un ražošanas tehniskajam direktoram Gunāram Cvetkovam, lai kompānija iegūtu līgumus Pļaviņu HES modernizācijas projektiem.


Написать комментарий

ja ņem, tad miljonu, ja pis, tad karalieni!