Āboltiņa pārsteigta par Bordāna ideju SAB vadību uzticēt politiķim; birojs jāvada specdienestu profesionālim

foto Saeima
foto Saeima

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) ir pārsteigta par tieslietu ministra Jāņa Bordāna (NA) uzskatu, ka Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadību varētu uzticēt cilvēkam ar politisku pieredzi, un uzskata, ka biroja vadība jāuzņemas specdienestu jomas profesionālim.

Āboltiņa sarunā ar portālu "Delfi" sacīja: ņemot vērā, ka vēl ir laiks līdz nākamā gada maijam, kad pašreizējais SAB priekšnieks Jānis Kažociņš atstās amatu un pirms tam Saeimai būs jābalso par nākamo SAB priekšnieku, tad pašlaik šis jautājums nav koalīcijas darba kārtībā, taču ir skaidrs - "kas attiecas uz drošības iestāžu vadītājiem, tad tiem būtu jānāk no profesionāļu vidus un nevienu no drošības iestādēm nedrīkst politizēt".

"Apbrīnojams apgalvojums," par Bordāna uzskatu teica Āboltiņa.

"Ikvienam cilvēkam jābūt pārliecinātam - tas, kas notiek ar drošības iestādēm, nav nekādā veidā saistīts ar politiku un noteicošie ir profeisonālie kritēriji. (..) Tieši tāpēc tas ir Saeimas balsojums, kurā ir jādabū 51 balss [lai amatpersonu ievēlētu], un tas tiešām ir ļoti nopietns jautājums un tas nedrīkstētu būt ar kādu konkrētu politisku ievirzi. Ir jābūt pārliecībai, ka jebkuru no drošības iestādēm vada profesionālis," teica Saeimas priekšsēdētāja.

Arī Kažociņš ir atzinis, ka viņa pēctecim SAB vadītāja amatā jābūt politiski neitrālam, drīzāk ar diplomāta nevis politiķa pieredzi, un SAB vadītājam jābūt izpratnei par politiskajiem procesiem, portālam "Delfi", komentējot tieslietu ministra, norādīja SAB vadītājs Jānis Kažociņš.

Jau vēstīts, ka Bordāns, trešdien Latvijas Radio atbildot uz žurnālistu jautājumiem, sacīja, ka jaunajam SAB vadītājam nebūtu jānāk no specdienestu vides, bet gan jābūt ar politisku skatījumu. Ministrs uzsvēra, ka katra kandidatūra būtu jāvērtē individuāli, taču viņš nedomā, ka politiskā pieredze mestu uz kandidātu kādu ēnu.

Līdzšinējais SAB šefs Kažociņš šajā amatā ir jau otro termiņu, un, lai gan likums ļauj viņam amatu ieņemt arī trešo termiņu, viņš paziņojis, ka uz trešo termiņu nekandidēs un nākamā gada maija sākumā SAB direktora amatu atstās. Viņš mudinājis pārāk neatlikt nākamā kandidāta meklēšanu.


Написать комментарий