Pabriks SAB vadītāja amatā vēlas redzēt par valsti domājošu cilvēku

foto dienas mediji
foto dienas mediji

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāja amatā jābūt profesionālim, kurš visupirms domā par valsti, turpinot tieslietu ministra Jāņa Bordāna (NA) aizsākto diskusiju, piektdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Nacionālās drošības padomes (NDP) loceklis un aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

"Nav svarīgi, no kādas vides šis cilvēks nāks, svarīgi, lai viņš ir profesionālis un politiski neitrāls," sacīja Pabriks, komentējot Bordāna teikto, ka jaunajam vadītājam nebūtu jānāk no specdienestu vidus. Pabriks gan atzina, ka neviens nav pilnīgi apolitisks un politiskā pieredze pati par sevi nav arī nekas ļauns. Taču, ja SAB vadītājs nāktu no redzamām politiskajām aprindām, tad tas radītu šaubas par šī cilvēka objektivitāti. "Tādā institūcijā [SAB] jābūt cilvēkam, kurš pirmkārt domā par valsti," sacīja Pabriks.

Jautāts, vai jau ir spriests par iespējamajiem kandidātiem, Pabriks sacīja, ka nē. Viņš atzina, ka ir dzirdējis baumas, bet par tām nebūtu jārunā, taču profesionālas sarunas par jauno SAB vadītāju nav bijis. "Mana galvā kandidāta pagaidām nav," atzina Pabrikt.

"Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāja pienākums ir aizsargāt Latvijas Republikas Satversmi. Neapšaubāmi, tam ir arī jāizprot, kas ir demokrātija, parlamentārā republika, cilvēktiesības un nevainīguma prezumpcija," paziņojumā presei uzsvēris Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (SC). "Ir grūti iedomāties Jāņa Kažociņa pēcnācēju no specdienestu vidus, kurš būtu bijis neatkarīgs savā iepriekšējā darbā, politiski neitrāls savos uzskatos un pietiekoši kompetents par Satversmē aizsargātajiem vērtībām," bilst Elksniņš.

Elksniņš uzskata, ka spēles ap nākamā SAB direktora vadītāja kandidatūrām ir sākusies un tajā ir iesaistījies arī Kažociņš, kurš parasti nemēdz sniegt komentārus par ar SAB saistītiem jautājumiem un pieņemtajiem lēmumiem.

Jau vēstīts, ka Bordāns, trešdien Latvijas Radio atbildot uz žurnālistu jautājumiem, sacīja, ka jaunajam SAB vadītājam nebūtu jānāk no specdienestu vides, bet gan jābūt ar politisku skatījumu. Ministrs uzsvēra, ka katra kandidatūra būtu jāvērtē individuāli, taču viņš nedomā, ka politiskā pieredze mestu uz kandidātu kādu ēnu.

Par Bordāna izteikumiem bija pārsteigta arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), kura bilda- SAB vadība jāuzņemas specdienestu jomas profesionālim.

Līdzšinējais SAB šefs Jānis Kažociņš šajā amatā ir jau otro termiņu, un, lai gan likums ļauj viņam amatu ieņemt arī trešo termiņu, viņš paziņojis, ka uz trešo termiņu nekandidēs un nākamā gada maija sākumā SAB direktora amatu atstās. Viņš mudinājis pārāk neatlikt nākamā kandidāta meklēšanu.


Написать комментарий