Pašvaldības vēlas grozīt dabas lieguma „Lubāna mitrājs” individuālās aizsardzības un izmantošanas noteikumus

foto rezeknesnovads.lv
foto rezeknesnovads.lv

Lai sabalansētu saimniecisko darbību ar vides aizsardzības prasībām, 19.septembrī Rēzeknes novada pašvaldībā tikās pārstāvji no Dabas aizsardzības pārvaldes, Latvijas valsts mežiem un pašvaldībām, kas robežojas ar „Lubāna mitrāju”. Sanāksmē tika pārrunāti iespējamie grozījumi dabas lieguma „Lubāna mitrājs” individuālajos aizsardzības un izmantošanas noteikumos, ko 2009.gadā apstiprināja Ministru kabinets, informē Rēzeknes novada pašvaldība.

Latvijas valsts mežu Ziemeļlatgales mežsaimniecības izpilddirektors Viktors Reblis atzina, ka stingrais regulējums nereti traucē ikdienas darbu, piemēram, noteikumi paredz, ka dabas lieguma zonā ceļu un elektrolīniju attīrīšanai nocirstos kokus nedrīkst izvest, tāpēc nocirstie koki liegumā krājas, veidojot nepievilcīgu skatu un sagādājot neērtības gan iedzīvotājiem, gan tūristiem. Ziemeļlatgales mežsaimniecības piedāvājums ir atsevišķās vietās, kur tiek veikta industriālā darbība, dabas lieguma zonu nomainīt pret dabas parka zonu, kur noteikumi ir atviegloti.

Šobrīd visā „Lubāna mitrāja” teritorijā arī aizliegts uzstādīt vēja ģeneratorus, tomēr, attīstoties videi draudzīgām enerģijas iegūšanas metodēm, iedzīvotāji aicina izmainīt noteikumus, lai pieļautu ne vairāk par viena vēja ģeneratora uzstādīšanu individuālajām vajadzībām katrā īpašumā, ievērojot ierobežotas vēja ģeneratora augstuma un rata diametra prasības.

Lubānas un Balvu pašvaldību pārstāvji arī ieteica grozīt noteikumus, lai atvieglotu pārvietošanos pa Aiviekstes un Ičas upēm, kas iztek no Lubāna ezera. Šobrīd pa upēm var pārvietoties tikai ar elektromotoru vai airiem aprīkotās laivās, tomēr pretstraumes dēļ tas esot teju neiespējami, tāpēc pašvaldību vadītāji iesaka atļaut izmantot iekšdedzes dzinējus ar jaudu līdz desmit zirgspēkiem.

Rēzeknes novada pašvaldības vecākā vides speciāliste Terēzija Kruste pastāstīja, ka sanāksmes dalībnieku priekšlikumi tiks apkopoti un nosūtīti izvērtēšanai uz Dabas aizsardzības pārvaldi. Pēc tam iesaistītās puses sanāks kopā atkal, lai uzklausītu Dabas aizsardzības pārvaldes argumentus un izlemtu, kuri dabas lieguma „Lubāna mitrājs” individuālās aizsardzības un izmantošanas noteikumi tiks virzīti uz Ministru kabinetu grozījumu veikšanai.


Написать комментарий