Zemei tuvojas komēta, kas spožumā varētu pārspēt Mēnesi

foto NASA
foto NASA

Astronomi Saturna tuvumā atklājuši neparasti spožu komētu, kas tuvojas zemei un nākamā gada nogalē varētu būt vērojama ar neapbruņotu aci, turklāt savā spožumā pārspējot Mēnesi, vēstīts žurnāla ”National Geographic” interneta vietnē.

Pagaidām komēta 2012 S1 Vēža zvaigznājā ir redzama tikai ar jaudīgiem teleskopiem, bet ledus un akmens bumba varētu kļūt redzama ar neapbruņotu aci dažus mēnešus 2013. gada beigās un 2014. gada sākumā, iespējams, spožumā pārspējot Mēnesi, pieļauj astronomi.

Zinātnieki 2012 S1 salīdzina ar 1680. gada Lielo komētu, kura tiek uzskatīta par vienu no iespaidīgākajām no Zemes novērotajām asteszvaigznēm. ”Ja piepildīsies cerības, šī komēta varētu būt viena no spilgtākajām vēsturē,” norāda pētnieks no H. R. Makmilana Kosmosa centra Kanādā Raminders Singhs Samra.

Spožums lielā mērā atkarīgs no gāzu un putekļu mākoņa, kurš iekļauj komētas akmens un ledus centru. Jo lielāks ir mākonis un tā atstātā aste, jo vairāk gaismas tas var atstarot. 2012 S1  varētu būt samērā liela – aptuveni trīs kilometru plata, turklāt tā lidos tuvu Saulei, prognozē astronomi. Zinātnieku aprēķini liecina, ka šie faktori komētu varētu padarīt spožāku par Mēnesi, varbūt redzamu pat dienas laikā.

Pašlaik komēta atrodas 990 miljonus kilometru attālumā no zemes starp Saturna un Jupitera orbītām. Šā brīža aprēķini par komētas trajektoriju liecina, ka no Zemes tā izskatīsies visspožākā neilgi pēc ciešākās pietuvošanās Saulei – 2013. gada 28. novembrī. Tomēr, komētai atrodoties aptuveni divu miljonu kilometru attālumā no Saules, karstums un gravitācija var sašķelt debesu ķermeni, samazinot asteszvaigznes iespaidīgumu, brīdina speciālisti.


Темы: , , , , , ,
Написать комментарий