Valdība konceptuāli atbalsta vienotas attīstības finanšu institūcijas izveides vadlīnijas

foto tm.gov.lv
foto tm.gov.lv

Otrdien, 2. oktobrī Ministru kabinetā (MK) tika atbalstīts informatīvais ziņojums par vienotas attīstības finanšu institūcijas (AFI) izveidi un valsts atbalsta programmām, kas tiek īstenotas finanšu instrumentu veidā.

Plānots, ka vienota AFI īstenos valsts atbalsta programmas, kas tiek īstenotas finanšu instrumentu veidā, ko līdz šim ir veikusi Hipotēku banka, Latvijas Garantiju aģentūra,  Lauku attīstības fonds un Vides investīciju fonds, nodrošinot esošo programmu nepārtrauktību, jaunu programmu uzsākšanu, vienlaikus spējot pildīt iepriekš uzņemtās saistības. AFI arī veicinās vienas pieturas tipa valsts atbalsta pakalpojumu sniegšanu, nodrošinās kvalitatīvāku ieguldīto līdzekļu pārraudzību un izmaksu optimizāciju.
Vienota AFI ir institūcija valsts atbalsta sniegšanai valsts definētās, tautsaimniecībai svarīgās jomās, kurās ir konstatētas tirgus nepilnības un nav pieejams tirgus finansējums. Tās mērķis ir, sniedzot valsts atbalstu finanšu instrumentu veidā, novērst tirgus nepilnības un veicināt tautsaimniecības izaugsmi. Jānorāda, ka tās uzdevums nav peļņas gūšana.

AFI izveide novērsīs sadrumstalotību un nodrošinās vienotas sistēmas darbību valsts atbalsta sniegšanā – tiks īstenota efektīvāka politika, koordinēta lēmumu pieņemšana, vienota resursu plānošana, atbalsta uzraudzība un kontrole, resursu un pieredzes koncentrēšana vienuviet, novērsta finanšu instrumentu un atbalsta iespēju pārklāšanās.

Saskaņā ar attīstības finanšu institūciju regulējumu AFI ir papildinoša loma, tā nekonkurēs ar komercbankām vai citiem privātiem tirgus dalībniekiem. AFI nepiedāvās parastos komercbanku pakalpojumus, tai skaitā, nepiesaistīs publiskos noguldījumus.

Plānots, ka atbalsta programmas tiks realizētas atkarībā no tirgus situācijas un valdības ekonomiskās politikas mērķiem noteiktā periodā. AFI galvenais darbības lauks būs atbalsts uzņēmējdarbībai:

uzņēmējdarbības veicināšana (biznesa uzsākšana,  konkurētspējas uzlabošana, inovāciju, tehnoloģiju ieviešana, augstas pievienotās vērtības produktu ražošana);
sociālā sfēra, pašnodarbinātības un biznesa uzsākšanas veicināšana;
atbalsts lauksaimniecībai,
atbalsts reģionālai attīstībai un lauku teritoriju attīstībai;
atbalsts vides aizsardzības un energoefektivitātes veicināšanai.

Informatīvais ziņojums tika sagatavots, Finanšu ministrijai (FM) sadarbojoties ar valsts atbalsta programmu koordinācijas un pilnveidošanas Konsultatīvo padomi, kurā pārstāvētas gan nozaru ministrijas, gan nevalstiskais sektors (Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Komercbanku asociācija, Latvijas Riska kapitāla asociācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera).

Tajā apkopotas galvenās līdz šim identificētās konceptuālās vadlīnijas vienota AFI plāna izstrādei, kā arī FM,  Ekonomikas ministrijas, Zemkopības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Tieslietu ministrijas un citu iesaistīto institūciju un nevalstiskā sektora pārstāvju secinājumi par piemērotāko vienotas attīstības finanšu institūcijas  institucionālā un saturiskā modeļa risinājumu, kas cita starpā rekomendē:

valsts atbalsta programmas galvenokārt ieviest, izmantojot netiešo finansēšanas mehānismu, tomēr vienlaikus saglabājot vienotas attīstības finanšu institūcijas tiešās finansēšanas funkcionalitāti lietderīgā apmērā gadījumiem, kad ar netiešo finansēšanu nav iespējams sasniegt nepieciešamo mērķi;

īstenojot valsts atbalsta programmas, maksimāli veicināt sadarbību ar privātajiem finanšu starpniekiem un tādējādi uzlabot finanšu tirgus daudzveidību;

vienoto attīstības finanšu institūciju veidot bez kredītiestādes licences;

izveidot speciālu vienotas AFI regulējumu;

saglabāt vienotas attīstības finanšu institūcijas reģionālo pārstāvniecību līmenī, kas sekmē attīstības mērķu sasniegšanu, vienlaikus nodrošinot administratīvo izmaksu saimniecisko pamatotību (5-9 pārstāvības vienības);valsts atbalsta programmu, kas tiek īstenotas finanšu instrumentu veidā,  īstenošanā nodrošināt vienas pieturas aģentūras principu u.c.

Jautājums par vienotās AFI  kapitāla daļu turētāju tika atlikts izskatīšanai MK pēc 3-4 nedēļām.

Šobrīd paredzēts, ka pēc juridisko aspektu izvērtējuma veikšanas, detalizēts vienotas AFI izveides plāns tiks sagatavots līdz 2013. gada martam, bet vienota AFI tiks izveidota līdz 2013. gada beigām. Līdz vienotas AFI izveidei esošās valsts atbalsta programmas, kas tiek īstenotas finanšu instrumentu veidā, tiks apkalpotas ierastajā kārtībā.


Написать комментарий