Kotu pamazām sāk mest nost LTV vadītāja krēsla

foto dienas mediji
foto dienas mediji

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) iecerējusi paplašināt Latvijas televīzijas (LTV) valdi, un tas varētu būt netiešs līdzeklis, lai atbrīvotos no pašreizējā raidsabiedrības ģenerāldirektora Edgara Kota.

Viņš pēdējā laikā bieži atļaujas publiski apšaubīt padomes virzīto lēmumu lietderību – tai skaitā kritizē valsts neparasto pretimnākšanu zviedru mediju koncernam Modern Times Group.Nav dūmu bez uguns

Neatkarīgo sasniegusī bauma, ka jau trešdien E. Kotu metīs nost no amata un viņa vietā liks partijas Vienotība valdes locekli Sarmīti Ēlerti, neatbilst patiesībai. Viņa Neatkarīgajai apgalvo, ka nemaz neesot ieinteresēta vadīt Latvijas Televīziju. Turklāt amatpersonu nomaiņa tik nozīmīgā valsts uzņēmumā ir krietni komplicētāka padarīšana.

Tomēr zināma daļa taisnības kuluāru runās ir, vismaz attiecībā uz E. Kotu, un arī viņš pats piesauc teicienu – nav dūmu bez uguns: «Par manu mešanu vai nemešanu tiek runāts katru dienu. Acīmredzot šobrīd esmu pietiekami neērts.» Trešdien viņš ir izsaukts uz padomi, lai apspriestu iecerēto valdes paplašināšanu. Jāpaskaidro, ka šobrīd LTV ģenerāldirektors ir arī vienīgais uzņēmuma valdes loceklis. Savukārt atbilstoši NEPLP iecerei valdē būtu ieceļamas trīs personas. Padomes loceklis Gints Grūbe skaidro, ka vienam cilvēkam šāds pilnvaru un pienākumu loks ir pārāk plašs: «Tāpēc arī šobrīd ir problēmas ar stratēģisko plānošanu.»

Konkurss būs vēl šogad

Padomes virzītajā iecerē varētu rasties juridiskas dabas domstarpības, jo saskaņā ar noslēgto darba līgumu E. Kots ir LTV ģenerāldirektors un valdes loceklis līdz nākamā gada 6. martam. Savukārt G. Grūbe apgalvo, ka konkursu varētu sludināt vienlaikus gan uz divu jauno valdes locekļu, gan esošā valdes locekļa amatiem, un to iecerēts izdarīt vēl šogad. Tātad teorētiski E. Kotam nāktos pieteikties uz amatu, ko viņš jau pilda, ja vien viņš gribētu turpināt vadīt LTV.

G. Grūbe piebilst, ka jebkurā gadījumā esošajam ģenerāldirektoram būšot iespējas strādāt līdz pat pilnvaru termiņa beigām. Padomes loceklis gan diplomātiski neatbild uz jautājumu, vai personīgi E. Kotu vēlētos ieraudzīt konkursantu lokā: «Mēs esam gatavi izvērtēt jebkuru cilvēku.»

Par S. Ēlerti kā potenciālo televīzijas vadītāju viņš neko nezinot, bet, lai mazinātu šaubas par politiskas ietekmes klātbūtni, konkursa izvērtēšanā tikšot iesaistīta profesionāla personāla atlases kompānija.

Jāpiebilst, arī LTV ģenerāldirektors netic, ka S. Ēlerte varētu startēt konkursā: «Katrā ziņā, spēlējot totalizatorā, es uz šādu iespēju neliktu.» Drīzāk viņas ietekme varētu tikt īstenota pastarpināti. Tātad ar kādas citas personas starpniecību.

Konflikts par producentiem

Jāuzsver gan, ka NEPLP pagaidām vēl nav pieņēmusi konkrētus lēmumus par konkursa sludināšanu un šobrīd nodarbojas ar jauno LTV valdes locekļu amatu aprakstu sacerēšanu. Arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsver – kamēr padome nav pieņēmusi kopīgu lēmumu, tikmēr jebkādi izteikumi vērtējami tikai kā individuāli padomes pārstāvju viedokļi.

Taču nozares cilvēkiem jau labu laiku nav noslēpums, ka padomei ir konflikts ar E. Kotu. Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka pieļauj, ka lielā mērā tur notiekošo ietekmē gaidāmās vēlēšanas. Taču oficiāli galvenās domstarpības ir jautājumā par producentu lomu programmu veidošanā: NEPLP vēlas vairāk producentu, LTV šai idejai pretojas. Un būtisks fons šai konfliktā ir fakts, ka padomes loceklis Gints Grūbe pats gadiem ilgi nodarbojies ar producēšanu. «Neatkarīgas producentu grupas patiešām varētu veicināt iekšēju konkurenci. Bet, ja viena grupa televīzijā vienkārši nomainīs otru, tad tā būs tikai varas pārdale,» spriež G. Līdaka. Zināms pārsteigums viņai esot steiga LTV valdes paplašināšanas plānos, jo tik nozīmīgas izmaiņas televīzijas vadībā būtu loģiski saskaņot ar vienotā sabiedriskā medija izveidi. Bet, protams, šī loģika neder, ja īstais mērķis ir pēc iespējas ātrāk atbrīvoties no E. Kota. Jāatgādina, ka jau augusta sākumā NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants paziņoja, ka «Kota laiks LTV būs ierobežots».


Написать комментарий