Izskan viedokļi. Gan tādi, kuri šādu sadarbības modeli atbalsta, gan tie, kuri palikuši mazākumā.

Rīgas domes priekšsēdētājs LPS sēdes laikā neatrodas vis sēžu zālē, lai aizstāvētu Rīgas viedokli, bet ar biroja vadītāju pastaigājas pa Rīgas ielām. (skat. iepriekš - bija saulaina diena...). Vakarpusē viņš piedalās savā ”kroņa intervijā” radio ”Baltcom”, kur, tikai garāmejot, piemin tikko notikušo LPS sēdi, bet nekāda īpaša nostāja netiek pausta.

Nākamās dienas rītā kioskos nopērkams iknedēļas žurnāls ”IR”, šoreiz par Āriju Stabiņu, kura pie motocikla stūres un Ušakovu blakusvāģī stūrē uz žurnāla vāka. Žurnālā lasāms, ka RD vadītājs atsakās sniegt komentārus par iespējamo kukuļošanas lietu, bilstot, ka to varot darīt tikai Stabiņas advokāts. Šis jautājums tiek aktīvi apspriests sociālajos tīklos, prasot tomēr kādu komentāru no RD priekšsēdētāja par Rīgas domes Dzīvokļu pārvaldes korupcijas skandālu. Tikai pusdienlaikā seko atbilde – ne jau par to, vai Dzīvokļu pārvaldē tiek pētīts, kā novērst korupcijas riskus, bet, ka Rīga aptur (citos avotos - izstājas) no LPS. Tas, ka juridiski to nevar izdarīt RD priekšsēdētājs, nav šķērslis, lai masveidā tiražētu šo ziņu! Žurnāla ”IR” uzdotais jautājums izplēn kā nebijis. Kārtējais veiksmīgais Ušakova PR gājiens! Vēlreiz atkārtoju – labāku preses sekretāru neatradīs! (kurš saimniekos?)

Turklāt, pie vainas nav LPS pārstāvētais vairākums, kas ir atbalstījis šo vienošanos, bet kaut kādā veidā vienīgi Vienotības ministri, kuri uz LPS sanāksmi ieradušies tikai ar vienu mērķi – pazemot Rīgas vadību, jo to vadot Saskaņas centrs! Bet Rēzeknei papildus (!) dotācija, ko piedāvāja tieši valdības pārstāvji. To arī akceptēja! Vai Vienotība neieredz SC selektīvi? Rēzekni ”samīļo” – Rīgu ”pazemo”? Ģeniāls gājiens no Dombrovska puses! Šādi šķelt SC! Ir jau arī par ko rēzekniešus žēlot – viņi tagad pērk četras reizes dārgākus sabiedriskā transporta pakalpojumus no Rīgas satiksmes, jo SC darboņa Reinbaha starpniekfirma tā ir izkārtojusi.

Vai Rīga var izstāties no LPS? Var. Iepriekšējā domes sasaukumā pēc SC RD deputāta Kameņecka priekšlikuma jau tika nobalsots dalības maksu šajā organizācijā novirzīt citiem mērķiem. Var jau Rīga arī izstāties no Lielo pilsētu asociācijas (dalības maksa Ls 17 000) vai no Daugavas savienības (dalības maksa Ls 20 000). Jā, LPS dalības maksai paredzētos Ls 50 000 var novirzīt citiem mērķiem, piemēram, jau šogad ieviest bezmaksas braukšanu arodskolēniem Rīgas sabiedriskajā transporta.
Bet jautājums ir - kāpēc? RD vadītājs pat nezina, kādas iespējas Rīgai ir LPS lēmumu pieņemšanā, jo viņš pat nepiedalās šajās sēdēs. Ja Rīgas mēram labāk par diskusijām LPS patīk gozēties ”Rižskij dvorik” pasākumos Krievijā, vai pie tā vainojams Dombrovskis?

Taisnība ir valdības vadītājam – nebūs mazāk naudas Rīgai 2013. gadā arī ar šobrīd apstiprināto IIN proporciju. 2012. gada ieņēmumi 9 mēnešos ir pildījušies labi, par 20 miljoniem (6%) vairāk, salīdzinot ar plānoto. Turklāt, 2013. gada budžeta projekts RD komitejās jau apspriests ar prognozi 80% no IIN. Tā, ka nebūs vajadzīgas nekādas grandiozās izmaiņas Rīgas budžetā. Investīciju un ES līdzfinansētie projekti arī 2012. gadā netiks apgūti pilnībā.

Vai Rīgai nenoderētu papildus ieņēmumi (aprēķinātie 15 miljoni), ja būtu apstiprināts citāds protokols? Noderētu. Bet tad RD vadībai par to ir jācīnās LPS domes sēdē. Un būtu svētīgi arī zināt, kur iegūto papildus naudu tērētu, jo 6 miljonu vērtais bērnudārzs Tallinas ielā nudien nav rīdzinieku prioritāte.

Ar šādu rīcību RD vadība pretnostata Rīgu Latvijai. Tas gan atbilst Ušakova programmatiskajam uzstādījumam, kas publiskots ar nosaukumu ”Rīgas ceļš”. Bet vai mums to vajag? Ja jau Domodedovas rajons grib pievienoties ES, vai mēs ļausim Rīgai aizdreifēt uz Eirāzijas pašvaldību savienību? Rīga ir un būs Latvijas galvaspilsēta.

P.S. 2012. gadā valsts mērķdotācija Rīgai, sociālo funkciju īstenošanai un līdzfinansējumi ES fondiem u.c., piešķirta 79 miljoni latu apmērā.