Ventspils dome: Lembergs nevar skaidrot Sprūdžam notikumus pirms pašreizēja pilnvaru termiņa

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Ventspils pašvaldība uzskata, ka nevar sniegt reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) pieprasītos paskaidrojumus par mēra Aivara Lemberga ”šokējošu saimniekošanu Ventspilī”, jo ministrs prasa skaidrot senus notikumus, kas risinājušies pirms pēdējā sasaukuma domes sanākšanas un pirms Lemberga pašreizējo pilnvaru termiņa.

Ventspils dome piektdien nosūtījusi atbildes vēstuli Sprūdžam uz viņa pieprasījumu sniegt paskaidrojumus par pašvaldības lēmumiem laika posmā no 1996. līdz 2006.gadam, kad Lembergs, iespējams, nonācis interešu konfliktā, pieņemot 350 lēmumus par 25 uzņēmumu darbību.

Vēstulē, ko parakstījis Ventspils pilsētas domes izpilddirektors Aldis Ābele, norādīts, ka Aivars Lembergs par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāju tika ievēlēts ar 2009.gada 1.jūlija, tāpēc Sprūdžs nav tiesīgs prasīt paskaidrojumus par notikumiem pirms tam, jo tie nav risinājušies pašreizējo Lemberga pilnvaru laikā.

Tāpat, izvērtējot Sprūdža prasību sniegt paskaidrojumu, dome secinājusi, ka VARAM prasa skaidrot Ģenerālprokuratūras apsūdzībā minētos apgalvojumus. Dome informēja Sprūdžu, ka ”jau četrus gadus notiek tiesvedība, un par apgalvojumiem, kuri minēti ministra Sprūdža vēstulē, nav notiesājoša sprieduma, ar kuru būtu nostiprināta apsūdzētā vaina”, un atgādināja par nevainīguma prezumpciju.

Dome norāda, ka 2009.gadā ievēlētajai domei atbildēt par 11 gadu veciem, citas domes pieņemtajiem lēmumiem ir nelikumīgi.

Jau ziņots, ka Sprūdžs ir saņēmis VARAM juristu atzinumu par Ģenerālprokuratūras iesniegto informāciju par Lemberga darbību, kas ”atklāj šokējošus faktus par Aivara Lemberga "saimniekošanu" Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā”.

Sprūdžs Lembergam pieprasīja trīs dienu laikā sniegt paskaidrojumu par konkrētu lēmumu pieņemšanas apstākļiem Ventspils pašvaldībā, rīkojoties savās personiskajās un mantiskajās interesēs. VARAM informēja, ka laika posmā no 1998. gada 26. janvāra līdz 2006. gada 20. februārim Lembergs kā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs, un laika posmā no 1999. gada 19. janvāra līdz 2005. gada 25. novembrim - kā Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs ir piedalījies un, esot personīgi un mantiski ieinteresēts, balsojis ”par” vismaz 350 lēmumiem – gan par pašvaldības kapitāla daļu privatizāciju stratēģiski svarīgos uzņēmumos, gan par aizdevuma piešķiršanu uzņēmumiem, nodokļu maksājumu nomaksas termiņa pagarināšanu, atbrīvošanu no nodokļu parāda nomaksas pašvaldības budžetā, pašvaldībai piederošu zemju iznomāšanu, nekustamo īpašumu nomas līgumu akceptēšanu, nomas maksas pazemināšanu, ar vidi saistīto atļauju izsniegšanu un to papildināšanu un citiem.

Ģenerālprokuratūras sniegtā informācija un VARAM juristu atzinums liecina, ka Lembergs nonācis interešu konfliktā ne mazāk kā 350 lēmumu pieņemšanā attiecībā uz vismaz 25 komersantiem, kas darbojas Ventspils pilsētā un Ventspils brīvostas teritorijā un, kuros viņš un viņa bērni – Līga Lemberga unAnrijs Lembergs – bija patiesie labuma guvēji.


Написать комментарий