Irāka piekrīt Kuveitai samaksāt par Huseina laikā konfiscētām lidmašīnām

foto caa.gov.qa
foto caa.gov.qa

Kuveitas un Irākas valdības vienojušās par to, ka Bagdāde samaksās kaimiņvalstij pusmiljarda dolāru (~ 270 miljoni latu) lielu kompensāciju par Sadama Huseina valdīšanas laikā 1990. gadā konfiscētām lidmašīnām. Atsaucoties uz Irākas Ārlietu ministrija paziņojumu, par to vēsta portāls ”Lenta.ru”.

Vienošanās ”pieliks punktu” 22 gadus ilgušajam abu valstu strīdam. 1990. un 1991. gada iebrukuma Kuveitā laikā Irākas karaspēks konfiscēja 10 Kuveitas lidsabiedrības ”Kuwait Airways” lidmašīnas un rezerves daļas.

Iepriekš Kuveita pieprasīja kompensācijā gandrīz 1,2 miljardus dolāru (aptuveni 650 miljoni latu). Irāka apgalvoja, ka četras no lidmašīnām iznīcinātas pēc gada Mosulas apšaudē, bet pārējās 1992. gadā nosūtītas uz Irānu, no kurienes tālāk uz Kuveitu.

2004. gadā Londonas Augstākā tiesa apmierināja Kuveitas prasību par Irākas lidsabiedrības ”Iraqi Airways” aktīvu konfiskāciju. Irākas kompānija varēja brīvi organizēt reisus Tuvajos Austrumos, bet nevarēja lidot uz Eiropu, jo tur lidmašīnas varētu konfiscēt.

2010. gada aprīlī, pirmo reiz pēc 20 gadiem Lielbritānijā nolaidās ”Iraqi Airways” lidmašīna ar kompānijas ģenerāldirektoru Kifu Hasanu. Kompānijas vadītāju aizturēja un pieprasīja atskaitīties par kompānijas aktīvu struktūru.

2012. gada martā Irāka piedāvāja samaksāt Kuveitai 300 miljonus dolāru (aptuveni 161 miljons latu) un vel 200 miljonus (aptuveni 107 miljoni latu) ieguldīt kopīgā civilās aviācijas uzņēmumā. Aprīlī atsākās 20 gadus pārtrauktā aviosatiksme starp abām valstīm.


Написать комментарий