Daugavpilī parādīsies jaunie rādītāji: plāksnītes krievu valodā nav derīgas 2

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Daugavpils pilsētas domes Finanšu komitejas deputāti konceptuāli atbalstīja plāksnīšu ar ielu nosaukumiem un ēku numuriem ievietošanas jaunu kārtību. Pieņemtie noteikumi nosaka rādītāju veidu un ievietošanas prasības. Lēmuma projekta piezīmēs tiek ziņots, ka minētie noteikumi tika izstrādāti, balstoties uz pilsētnieku ieteikumiem un rekomendācijām.

Pilsētplānošanas nodaļas vadītājs Sergejs Trošimovs pastāstīja, ka tika ieviesti divi jauninājumi. Pirmkārt, tika nolemts pievērst uzmanību pilsētas vēsturiskajam centram un Cietoksnim, ievietojot uz ēkām zilās krāsas plāksnītes ar ielu nosaukumiem, kas tiks rakstīti baltiem burtiem. Pašvaldība plāno nomainīt arī plāksnītes ar ielu nosaukumiem uz ēkām, kas atrodas krustojumos.
Otrs jauninājums saistīts ar lēmumu pilsētas maģistrālo ielu krustojumos (to Daugavpilī ir 16) uzstādīt stabus ar ielu nosaukumiem.

S.Trošimovs paskaidroja, ka noteikumu izstrādātajiem nebija mērķa ieviest kaut ko kardināli jauno, noteikumos tiek ņemti vērā pilsētā dominējošie rādītāji, lai mainīt rādītājus uz savām mājām būtu spiests pēc iespējas mazāks pilsētnieku skaits. Tāpēc jaunie noteikumi galvenokārt attiecas uz tiem, kuru māju plāksnītes ir sliktā stāvoklī vai uz tām esošā informācija norādīta vairākās valodās.

Noteikumos tiek paredzētas arī plāksnītes, kuras tiks izmantotas uz ēkām, kas atzītas par arhitektūras pieminekļiem.

Noteikumiem tiek pievienots pielikums ar rādītāju variantu attēliem, kas ļaus kontrolēt ražotājus. Noteikumu prasību izpildei būs nepieciešami 80-85 tūkstoši latu, minētā summa tiks iekļauta nākamā gada budžetā.

Jāatzīmē, ka projekta lēmuma apstiprināšanas gaitā deputāts Pēteris Dzalbe uzdeva jautājumu, kāpēc rādītāji tiek paredzēti tikai valsts valodā, tas nozīmē, ka vairākas plāksnītes ar informāciju gan latviešu, gan krievu valodā būs nederīgas. Deputātam tika paskaidrots, ka noteikumi tika izstrādāti, pamatojoties uz valsts valodas likumu, un šajā gadījumā nav runas par norādi uz tūrisma objektu, tāpēc nosaukumi netiek dublēti citās valodās.

Rezultātā ar balsu vairākumu noteikumi tika apstiprināti, P.Dzalbe nobalsoja pret.
 


Написать комментарий

Kārtējais sviests, Daugavpilī 90% krievu, bet nē - krieviski nerakstīsim. Daugavpilieši, ko Jūs esat iebalsojuši savā domē?? Un amizanti, bet vienīgais, kas balso pret ir latvietis :D

Paklau, Daugavpils ir Latvijā un nav nekāds izņēmums. Tieši tādas domāšanas dēļ, kā Tev, tur neviens latvietis rādīties negrib!

Написать комментарий