Daugavpils Saskaņas pamatskolā un Lāču pamatskolā īstenots sabiedrības saliedēšanas, latviešu valodas un kultūrvides apguves projekts skolēniem

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils Lietišķo sieviešu klubs „Olivia” ir īstenojis Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) projektu sabiedrības saliedēšanai „ES TICU, ka ... !

Projekta rezultātā ir īstenots latviskās kultūrvides un latviešu valodas apguves modelis divu skolu skolēniem:  latviešu skolas – Daugavpils Saskaņas pamatskolas - 20 skolēniem un mazākumtautību skolas -  Lāču pamatskolas (Naujenes pagasts) - 20 skolēniem un jauniešiem, apvienojot abu skolu skolēnus „draugu” pāros un iesaistot dažādās komunikatīvajās, radošajās, neformālajās un labdarības akcijās. Projekta realizēšanai bija izvēlētas vietas, kas ir latviešu kultūras, vēstures un tradīciju nesējas un kuras var nodrošināt dzīvas un augstvērtīgas valodas vidi: Aglona, Berkenele un Vidzemes novads. Dalībniekiem projekta aktivitātēs bija nodrošināta iespēja dzirdēt un lietot latviešu valodu ikdienas saskarsmē,  piedaloties ne tikai īslaicīgās aktivitātēs, bet pavadot kopā nedēļas nogales vairāku mēnešu garumā. Projekta ietvaros bija radīta iespēja iepazīt latvisko kultūrvidi, mācīties latviešu valodu un piedalīties labdarības akcijās: Daugavpils dzīvnieku patversmē, Aglonas bērnu rehabilitācijas centrā un kapu sakopšanas labdarības talkā.

Projekta noslēgumā Latvijas Republikas proklamēšanas svētku priekšvakarā vienotas sabiedrības stiprināšanai Daugavpils Saskaņas pamatskolā notika svinīgs šī projekta noslēgums, kur katrs dalībnieku „draugu” pāris, ko veido abu skolu skolēni, uzstājās ar pašu veidotu prezentāciju vienam par otru, parādot un pierādot sadarbību, draudzību, drauga izpēti un izaugsmi projekta iespaidā. Spilgtākos iespaidus skolēni un jaunieši ierakstīja savās dienasgrāmatās, kas bija ik vakara obligāts pašvērtējums un valodas aktivitāte. Projekta rezultātā skolotājus visvairāk iepriecināja bērnu valodas guvums un erudīcija. Visi projekta dalībnieki ir saņēmuši uzdevumu iesaistīt savas skolas skolēnus Ziemassvētku labdarības akcijās, tādējādi tiks multiplicētas projekta idejas, bet valodas saskarsme varēs turpināties personīgos kontaktos, sazinoties e-vidē vai izvēloties pēc pamatskolas pabeigšanas vienu kopīgu mācību iestādi. Projekta rezultātā bērnos un jauniešos tiek veidota ticība draudzībai dažādu tautību cilvēku starpā, humānismam un tolerantām attiecībām nākotnes Latvijā.

Projekts ir īstenots Latvijas valsts budžeta finansētās programmas “Ārpusskolas pasākumu programma" ietvaros, kuras mērķis ir veicināt bērnu un jauniešu pilsonisko un demokrātisko līdzdalību, stiprināt nacionālo, lokālo un eiropeisko identitāti, veicināt kultūras un sociālās atmiņas attīstību.


Написать комментарий