Zinātnieki atklāj Zemei līdzīgu planētu

foto io9.com
foto io9.com

Zinātnieki ir atklājuši planētu, uz kuras varētu būt piemēroti apstākļi dzīvībai, tā riņķo ap zvaigzni, kas no Zemes ir redzama ar neapbruņotu aci, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Planēta ir viena no piecām, kas riņķo ap 12 gaismas gadu attālumā esošo Tau Ceti zvaigzni, kura ir gandrīz identiska Saulei. Planētas masa ir aptuveni piecas reizes lielāka nekā Zemei, tā atrodas zvaigznes "apdzīvojamā zonā".

"Tau Ceti ir viena no mūsu tuvākajiem kosmiskajiem kaimiņiem un tik spoža, ka mēs būsim spējīgi pētīt šo planētu atmosfēras ne tik tālā nākotnē," "Sky News" citē Džeimsu Dženkinu no Hertfordšīras Universitātes, kurš ir starptautiskās pētnieku grupas loceklis.

"Šis atklājums saskan ar mūsu topošo viedokli, ka praktiski katrai zvaigznei ir planētas un ka galaktikā ir jābūt daudz šādām potenciāli apdzīvojamām Zemes izmēra planētām," skaidro profesors Stīvs Vogts no Kalifornijas Universitātes. "Tās ir visur, pat tepat kaimiņos," piebilst pētnieks.

Planētas orbitālā zona ir tādā attālumā no zvaigznes, ka uz tās nav ne pārmērīgs karstums, ne milzīgs sals, kas pieļauj šķidra ūdens iespējamību uz planētas virsmas. Tas savukārt ir pamats potenciāli iespējamai dzīvībai.

Kopš 20. gadsimta deviņdesmitajiem gadiem ir atklātas vairāk nekā 800 ap zvaigznēm riņķojošu planētu. Pētniekiem visinteresantākās ir tās planētas, kas atklātas pie Zemei vistuvākajām Saulei līdzīgajām zvaigznēm.


Написать комментарий