2012.gada kopsavilkums: Reformu sākums Daugavpils izglītības jomā

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

2012.gada 9.februārī kārtējā sēdē Daugavpils pilsētas domes deputāti pieņēma lēmumu par Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes izveidi, par iestādes vadītāju tika iecelta Marina Isupova.

Saskaņā ar pilsētas vadības paziņojumu likvidēt Izglītības pārvaldi un izveidot Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldi tika nolemts sakarā ar to, ka drīzumā pašvaldības pārziņā bija jāpāriet arodskolām, kā arī minēto lēmumu ietekmēja fakts, ka skolēnu, pedagogu un skolu skaits pilsētā ar katru gadu samazinās, bet Izglītības pārvaldes darbinieku štats – pieaug. Reorganizācijas gaitā ietaupītos līdzekļus bija paredzēts izmantot izglītības iestāžu darba nodrošināšanai.

Izmaiņas struktūrā īpaši neieinteresēja sabiedrību, tomēr interesi radīja lēmums uzsākt Daugavpils izglītības koncepcijas izstrādi. 2012.gada rudenī tika izveidota darba grupa, kura izstrādā vispārizglītojošo iestāžu izglītības koncepciju 2013.-2017.gadam. Koncepcijas mērķis ir izveidot Daugavpils teritorijā dzīvojošo skolēnu izglītībai nepieciešamo ilgtermiņa vidi. Koncepcijā tika nolemts iekļaut laika posmu no skolēna bērnības līdz viņa iesaistīšanai darba tirgū.

Darba grupa tikās ar pilsētas skolu direktoriem un skolēniem, lai apspriestu minētā dokumenta nolikumu un aktuālos jautājumus. Dokumenta izstrādē tika iesaistīti vietējo plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, kuri, pēc Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes domām, varētu norādīt uz trūkumiem un problēmām šajā jomā. Kā arī tika paziņots, ka arī pilsētnieki var iesniegt savus ieteikumus un pilsētas izglītības attīstības redzējumu. Tomēr vēlāk Pārvaldes pārstāvji minēja, ka pilsētnieki bija visai pasīvi un neizrādīja īpašu aktivitāti sakarā ar koncepcijas izstrādi, kura noteiks Daugavpils izglītības attīstību tuvāko četru gadu laikā.

Koncepcijas izstrāde tiek turpināta, visdrīzāk minēto dokumentu deputāti apstiprinās janvārī. Līdz ar to radīsies lielāka skaidrība par to, kā notiks arodskolu pāreja pašvaldības pārziņā un vai tas vispār notiks. Atgādināsim, ka valstī tika pieņemts lēmums nodot arodskolas pašvaldības pārziņā, un 2.novembrī Daugavpils pilsētas domē tikās Latgales novadu vadītāji un arodskolu vadītāji, kuri bija neapmierināti ar ministrijas lēmumu nodot arodskolas pašvaldībām, jo līdz ar to visi ar arodskolu uzturēšanu saistītie izdevumi jāuzņemas pašvaldībām, kas ir nereāli. Tādēļ tikšanās dalībnieki nolēma griezties pie valsts ierēdņiem ar lūgumu izstrādāt dokumentus, kas izskaidrotu pašvaldībām, kādas izmaksas būs jāuzņemas un kādā virzienā šajā sakarā jāstrādā.

Neskatoties uz to, ka pagaidām nav zināms, kādu redzējumu piedāvās speciālisti, kuri izstrādā minēto koncepciju, pēdējā pusgada laikā piecu skolu pensijas vecuma direktori nolēma atstāt savus amatus: 15.vidusskolas direktoru Joseli Dunavecki nomainīja Anatolijs Gržibovskis, 9.vidusskolas direktoru Silviju Biruļinu – Arturs Fedotovs, 10.vidusskolas direktoru Inu Kirņičansku – Valija Salna, 13.vidusskolas direktoru Māru Jakubovsku – Andžela Skutele. Savukārt J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas direktores Ģertrūdes Grāves vietā pagaidām neviens nav apstiprināts. Vai tas kļūs par pozitīvu pārmaiņu sākumu izglītības jomā, uzzināsim 2013.gadā.
 


Написать комментарий