Bažas par ekoloģisku katastrofu Aļaskā

foto db.lv
foto db.lv

Kompānijai Royal Dutch Shell piederoša naftas platforma cietusi avāriju Aļaskas piekrastē. Uz platformas kopumā ir 526,2 tūkstoši litru dīzeļdegvielas un 45 tūkstoši litri smēreļļu, tādējādi raisot bažas par ekoloģiskas katastrofas iespējamību reģionā.

ASV krasta apsardze norāda, ka pagaidām nav konstatēta degvielas noplūde apkārtējā vidē, tomēr reģionā ieradušies vides speciālisti un glābšanas dienestu darbinieki, lai sekotu līdzi situācijas attīstībai.

Naftas ieguves platforma Kulluk paredzēta darbam Arktiskajos ūdeņos. Otrdien notika tās transportēšana, taču vētras dēļ pārtrūka troses, ar kuru platforma bija savienota ar velkoni. Naftas platforma jūrā sāka dreifēt līdz viļņi to izskaloja krastā, Kodiakas salā, vēsta Reuters. Platformas apkalpi izdevies veiksmīgi evakuēt. Pagaidām nav skaidrs, kāpēc platforma tikusi transportēta spēcīgas vētras apstākļos.

Neveiksme ar naftas platformu ir spēcīgs trieciens kompānijas Shell 4,5 miljardus ASV dolāru vērtajai piekrastes naftas lauku apgūšanai Aļaskā.

Kompānija Shell norāda, ka naftas produktu noplūde no krastā izskalotās platformas ir maz ticama, jo tā aprīkota ar dažādām drošības sistēmām – degvielas tvertnes atrodoties platformas centrā un ir izgatavotas no tērauda. Shell arī pavēstījusi, ka gaida vētras norimšanu, lai uzsāktu platformas tālāku transportēšanu.

Shell plāni Aļaskas apkaimē uzsākt naftas ieguvi jau iepriekš saskārušies ar vides aizsardzības grupu nosodījumu. Incidents ar naftas ieguves platformu, visticamāk, palielinās spiedienu pret kompāniju. Kritiķi norāda, ka kompānijai nav pietiekošas pieredzes un attiecīgu speciālistu, lai nodarbotos ar naftas ieguvi reģionos, kur valda skarbi klimatiskie apstākļi.

Naftas platforma Kulluk izgatavota 1983. gada janvārī un pēdējo sešu gadu laikā modernizēta, lai būtu piemērota darbam arktiskajos apstākļos. Modernizācijas projekts izmaksājis 292 miljonus ASV dolāru. Platformas aktīvas darbības laikā tās apkalpe var sasniegt pat 140 cilvēkus.


Написать комментарий