Oficiāli beidzas 'netbuku' ēra

foto delfi.lv
foto delfi.lv

2013. gadā oficiāli beigsies tā saukto "netbuku" ēra. Mazie, lētie portatīvie datori, kas tehnoloģiju pasaulē ienāca 2007. gadā, pamazām izzudīs no veikalu plauktiem.

Kā vēsta Taivānas ziņu portāls Digitimes, Asus un Acer oficiāli paziņojuši par "netbuku" ražošanas pārtraukšanu. 2013. gadā tikšot pārdotas vien iepriekš saražotās ierīces. Jau iepriekš no "netbukiem" atteicās tādi ražotāji kā HP, Dell un Samsung.

 

Pirmais "netbuks" - mazs, vienkāršs un lēts klēpjdators - klajā nāca 2007. gadā. Tas bija Asus izstrādāts Eee PC ar 7 collu ekrānu, zemas voltāžas procesoru un Linux operētājsistēmu. Sākotnēji šāds dators maksāja vien 199 ASV dolārus. Vēlāk "netbuki" tika aprīkoti ar Windows XP un jaudīgākiem procesoriem, kas palielināja to cenu.

Pēdējo gadu laikā pārdoto "netbuku" skaits ir sarucis vairāk kā trīsreiz.

Par vienu no galvenajiem "netbuku" norieta iemesliem min planšetdatoru popularitāti, ko 2010. gadā aizsāka Apple ražotais iPad. Šobrīd dažādi planšetdatori pieejami pat par 100 dolāriem un mazāk. Nonākot pirkuma izvēles priekšā arvien vairāk lietotāju labāk izvēlas planšetdatoru nevis "netbuku". Savukārt tie, kas noteikti grib datoru, labāk izvēlas modeli ar lielāku ekrānu.


Темы: , , ,
Написать комментарий