PTAC eiro ieviešanā kontrolēs valūtas konvertāciju, taču cenu celšanu neliegs

foto treideri.lv
foto treideri.lv

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) eiro ieviešanā kontrolēs tikai to, lai tirgotāji pareizi veiktu valūtas konvertāciju, taču nekas neliegs uzņēmējiem celt cenas, jo tās katrs drīkst noteikt, kādas vēlas - tā ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa.

Šāda uzraudzība tikšot veikta, lai patērētāji varētu precīzi sekot līdzi cenu izmaiņām un lai, piemēram, nav tā, ka preces cena latos norādīta lats, bet patiesībā tā ir 1,20 lati. PTAC valūtas konvertācijas precizitāti uzraudzīs trīs mēnešus pirms un sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas. Lai gan PTAC sola neaizrauties ar sodu uzlikšanu, B.Vītoliņa informēja, ka sods par cenas nenorādīšanu eiro varētu būt ap 1000 latiem, bet, ja tiks konstatēta negodīga komercprakse - pat līdz 10 000 latu.

Eiropas valstu pieredze rādot, ka tirgotāji eiro ieviešanu izmanto nelielai cenu pacelšanai, tomēr B.Vītoliņa uzskata, ka Latvijā tirgotāji to negribēs darīt, jo pašlaik lats ir vērtīgāks par eiro, tātad pēc valūtas maiņas visu produktu cenas jau liksies lielākas. Igaunijā savukārt produktu cenas ciparos mainījās uz leju, kas ļāvis nemanāmāk tās palielināt.

B.Vītoliņa informēja, ka PTAC budžetā ir paredzēti papildus ap 80 000 latu eiro ieviešanas uzraudzībai, tomēr centra vadītāja rēķinās, ka uz deviņiem mēnešiem kvalitatīvus kadrus atrast nevarēs, tāpēc tā vietā ir plānots sadarboties ar patērētāju sabiedriskajām organizācijām, kuru ziņotāji varētu informēt PTAC par vietām, kur varētu būt nepieciešamas īpašas pārbaudes.

Jau ziņots, ka eiro ieviešana Latvijā tiek plānota no 2014.gada.


Написать комментарий