RTU absolvē pirmie pilsētekonomikas specialitātes studenti

foto: puaro.lv
foto: puaro.lv

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierekonomikas un vadības fakultātes Tautsaimniecības un reģionālās ekonomikas institūtā šā gada 24. janvārī notiks pirmais izlaidums profesionālās maģistrantūras studiju programmas «Ekonomika» pilsētekonomikas studentiem – pirmajiem ar šādu specialitāti Latvijā.

Studiju virziens ir starpdisciplinārs, tā īstenošanā piedalījās Inženierekonomikas un vadības fakultāte, Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte, kā arī Enerģētikas un elektrotehnikas fakultāte. Eksperti atzinīgi novērtējuši izstrādātos un aizstāvētos maģistra darbus un jauno speciālistu nepieciešamību Latvijas tautsaimniecībai, norāda augstskola. RTU Tautsaimniecības un reģionālās ekonomikas institūts esot vienīgā augstākā mācību iestāde Latvijā, kas sagatavo šāda veida speciālistus.

Studiju programmā ir iekļauti priekšmeti, kas saistīti ar reģionu attīstības analīzi un plānošanu, pilsētu attīstības plānošanas organizācijas principiem un reģionu attīstības novērtēšanas kritērijiem un metodēm, investīciju piesaisti pilsētām un to reģioniem, kā arī tiek analizēta sociālo un politisko procesu ietekme uz pilsētu un reģionu attīstību.

Programmas direktore profesore Dr. oec. Maija Šenfelde skaidro, ka studentu izstrādātie maģistra darbi tika veltīti problēmām, kas ir ļoti aktuālas pilsētu un teritoriju attīstībai Latvijā. Sevišķa uzmanība tika pievērsta pilsētu degradēto teritoriju revitalizācijai, piedāvājot gan iespējamos investīciju piesaistes modeļus, gan arī izstrādājot priekšlikumus teritoriju tālākai attīstībai un to izmantošanai.

Maģistranti pievērsās arī mājokļu politikas aktualitātēm Latvijā un pilsētām  nozīmīgu nozaru attīstībai. Tika akcentēta uzņēmējdarbības vitālā ietekme uz pilsētu un teritoriju ilgtspējīgu attīstību. «Absolventu vidū ir personas gan ar iepriekšējo izglītību ekonomikas un vadīšanas jomā, gan arī būvniecībā. Pirmais specializācijas izlaidums parādīja šādu starpnozaru studiju lietderību un efektivitāti,» norāda M. Šenfelde.


Написать комментарий