Zviedru eksperts atzinīgi vērtē Latgales vēstniecības GORS koncertzāļu akustiku

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Lai iepazītos ar topošās Latgales vēstniecības GORS (Austrumlatvijas reģionālā daudzfunkcionālā centra) akustikas prasību ievērošanu, trešdien, 23. janvārī, Rēzeknē viesojās projekta akustikas konsultants, zviedru kompānijas „Akustikon” vecākais speciālists Jans Inge Gustavsons (Jan-Inge Gustafsson), informē Rēzeknes pašvaldības portāls. 

Kopā ar Janu Ingi Gustavsonu Latgales vēstniecības GORS būvobjektu aplūkoja arī projekta autoruzraudzības darba grupas pārstāvji no SIA „Vizuālās modelēšanas studija”, kuri kopā ar Janu Ingi Gustavsonu apmeklēja arī akustisko paneļu izgatavotājus, Rēzeknes uzņēmumu „Tonis RA”.

Pēc būvobjekta aplūkošanas Jans Inge Gustavsons atzina, ka būvniecības darbi norisinās atbilstoši prasībām. „Šodien apskatot objektu, redzu, ka četrus mēnešus atpakaļ sniegtie ieteikumi ir ņemti vērā un tiek rūpīgi realizēti. Iepriekš konstatētās nianses tiek risinātas un tiek veikti uzlabojumi. Es redzu un priecājos par daudzām kvalitatīvām lietām, piemēram, par apgaismojuma risinājumiem, tāpat vēlos izcelt horeogrāfijas zāli, kur paveras iespējas ne tikai deju mēģinājumiem, bet vēl citām lietām, piemēram, stīgu instrumentu mēģinājumiem,” teic Jans Inge Gustavsons, uzsverot, ka Rēzeknē top patiesi veiksmīgs, kvalitatīvs un daudzfunkcionāls centrs.

Latgales vēstniecības GORS arhitekts Uldis Balodis pauž gandarījumu par veiksmīgo sadarbību ar Janu Ingi Gunstavsonu un augstu vērtē profesionālo pieredzi un padomus, ko akustikas meistars sniedz. „Šī bija normāla darba tikšanās, kas būvniecības procesā ir ļoti svarīgi. Šoreiz pārbaudījām to, kā atrisinātas vai tiek risinātas lietas, kam iepriekšējā viesošanās reizē Jans Inge ieteica pievērst uzmanību. Vairākas lietas vēl jāuzlabo, bet daudz kas jau ir paveikts, piemēram, inženierkomunikācijās, uzlabota arī strādnieku sapratne par veicamajiem darbiem,” skaidro Uldis Balodis. Arhitekts paredz, ka nākamajā tikšanās reizē ar īpašām ierīcēm tiks mērīta koncertzāļu akustika. „Kad zāles būs pilnīgi gatavas, veiksmi akustikas mērījumus, kam aprīkojumu vedīsim gan no Zviedrijas, gan tepat no Rīgas. Jans Inge šodien apskatīja arī akustikas paneļus, ko izgatavo „Tornis RA”, un viņš bija ļoti apmierināts ar to kvalitāti,” norāda Uldis Balodis.

Jans Inge Gustavsons ir pieredzes bagāts akustikas speciālists, kurš strādājis pie vairāk nekā desmit koncertzāļu projektēšanas un akustikas ierīkošanas gan Zviedrijā (Gētebrogas operas nams un citi), gan arī citviet pasaulē, tostarp Kubā (Nacionālās operas nams Havanā), Lielbritānijā (BBC koncertstudijas Lielbritānijā), Norvēģijā (Oslo koncertzāle) un citviet. Viņa pārstāvētais uzņēmums „Akustikon” dibināts 1984.gadā. Tas konsultē ar akustiku saistītos jautājumos, kā arī specializējas tādu sabiedriski nozīmīgu objektu kā operas nami, koncertzāles, teātri, daudzfunkcionālie centri, kinozāles akustikas prasību izstrādē un uzraudzīšanā. Zviedru uzņēmums arī palīdz ierīkot profesionālās skaņu studijas.


Написать комментарий