Viedoklis: Pirmsvēlēšanu cīņas kreatīvās metodes?

foto: bananan.ru
foto: bananan.ru

Kamēr oficiālās personas nesniedz komentārus, bet KNAB ziņo tikai vispārīgo informāciju presei, vērsāmies pie dažiem ekspertiem ar lūgumu komentēt ar uzņēmumu ''Daugavpils siltumtīkli'' saistītos pēdējo dienu notikumus.

Lielākā daļa ekspertu atteicās komentēt situāciju informācijas trūkuma dēļ. Tomēr vienu viedokli mēs anonīmi publicēsim:

Pašvaldības siltumapgādē esošā necaurspīdīguma problēma un siltuma piegāde no malas nav tikai Daugavpils fenomens. Tā ir sistēmas problēma.  Atgādināšu līdz šim laikam Eiropas tiesās neizšķirtu strīdu ar siltumenerģijas piegādātajiem Rēzeknē.  Komentēt līgumu ar SC-3 bez inženiertehnisko detaļu zināšanas un ekonomiski finansiāla pamatojuma var tikai politiķi, kuriem iespēja lieko reizi atgādināt par sevi ir dārgāka par patiesību.

Šajā gadījumā daudz interesantāk ir pievērst uzmanību citiem aspektiem.

Pirmkārt, dzīves pieredze apliecina, ka, kad KNAB ir kāda droša informācija, biroja darbinieki atbrauc un arestē pat darba dienas laikā, kā tas bija ar Upīša kungu, kurš tika arestēts darbavietā. Atgādināšu, ka tolaik pilsētas Domes priekšsēdētāja bija Strodes kundze, bet priekšsēdētājas vietnieks – šobrīd tik aktīvais Jānis Lāčplēsis.  Savukārt šāda veida ''uzbraucieni” piektdienas vakarā vairāk atgādina psiholoģiskās ietekmes līdzekli.  Atmiņā ataust gadījums ar deputātu Jevgeņiju Vladimirovu, kuram ļoti patika runāt patiesību un kurš par to samaksāja – pēc viņa ieradās Rīgas dienesti, kurus ietekmēja tolaik valdošā partija „Latvijas ceļš”.

Otrkārt, interesanta šķiet J.Lāčplēša kunga – Saeimas deputāta no ''Vienotības” loma. Atgādināšu, ka siltumtīklu direktoru Māri Laudiņu šajā amatā 2009.gada novembrī iecēlis tieši J.Lāčplēša kungs pēc Riharda Eigima noņemšanas no amata. Par nozīmīgu deputātu šāda veida pavērsienā kļuva Grigorijs Ņemcovs (kurš tika nogalināts 2010.gada 16.aprīlī, pasūtītājs un slepkava nav atrasti). 

Būdams Ritas Strodes pirmais vietnieks, Jānis Lāčplēsis bija atbildīgs par siltumtīklu darbu un cilvēku atmiņā palika saistībā ar skandalozu naudas līdzekļu zaudējumu, pārdodot izmetumu kvotas 2007.gadā. Zaudējumu apmērs sastādīja ap vienu miljonu 800 tūkstošiem eiro. Savukārt nepamanīts palika līgums par SC-3 ar  SIA BK Enerģija, kas tika noslēgts 2008.gada vasarā. Jāatzīmē, ka  SIA BK Enerģija  un firma Batergo faktiski ir vienas un tās pašas personas. Kāds Ģints Sorokins parakstījis līgumus gan no vienas, gan no otrās firmas vārda. Tādējādi, kad Jānis Lāčplēsis bija šī procesa kurators, viņam viss patika, bet tagad jau nepatīk. Iespējams, daudz ko varētu pastāstīt siltumtīklu bijušais direktors Edgars Daugelis, kurš strādāja uzņēmumā no 2004. līdz 2009.gadam un negaidīti atstāja amatu.

Vēl viena interesanta lieta – baumas par vicemēra Vjačeslava Širjakova aizturēšanu. Daudzi to saista ar sākušos pirmsvēlēšanu kampaņu, jo nav noslēpums, ka Vjačeslavs ir viens no populārākajiem Daugavpils politiķiem. Tiesa, jau 2012.gada vasarā noteiktajā lokā bija zināms, ka Širjakovs neplāno piedalīties vēlēšanās.

Varbūt Vjačeslavs mainīja savu viedokli vai kāds nolēma, ka viņš var to mainīt un konkurenti nolēma viņu ietekmēt vai tieši otrādi iesaistīt savā pusē. V.Širjakovs tika ievēlēts no „Saskaņas centra” saraksta, tomēr neiesaistās nevienas partijas darbībā.

Nevar neņemt vērā arī iespēju, ka tādējādi vēlējās ietekmēt SC. Starp citu, laikam tā ir sakritība, bet pirmdien Jānis Urbanovičs paziņoja, ka SC neatbalstīs referendumu par eiro ieviešanu, kuru lobē ''Vienotība”.

Kopumā oficiālās informācijas trūkums liecina par notikumu politisku raksturu, nevis par reāliem faktiem. Bet vispār pagaidīsim pāris nedēļas.


Написать комментарий