Sprūdžs aptur noteikumus par «puteņa brīvbiļetēm» rīdziniekiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) ir apturējis grozījumus Rīgas domes saistošajos noteikumos, kas paredzēja autovadītājiem iespēju īpašu apstākļu gadījumā - stipras snigšanas vai masu pasākumu laikā - sabiedrisko transportu izmantot par brīvu, uzrādot automašīnas reģistrācijas apliecību, portālu “Delfi” informēja ministra preses sekretāre Maija Pētermane.

Šāds lēmums pieņemts, jo noteikumi ir pretrunā ar vairākām tiesību aktu normām un tāpēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) norāda, ka arī Rīgas domes skaidrojumi neliecina, ka noteikumu piemērošana ir tiesiska..


VARAM valsts sekretāra vietniece Ilona Raugze skaidro, ka biļetes ir uzskatāmas par vienīgo pasažiera braukšanas tiesības apliecinošo dokumentu, jo tās nodrošina pilnīgu pārvadāto pasažieru uzskaiti un informāciju par pasažieru plūsmām, pārvietošanās paradumiem, kas ir būtiski sabiedriskā transporta pakalpojumu plānošanā. Turpretī Rīgas domes izdotie saistošie noteikumi paredzēja, ka sabiedrisko transportu var izmantot bez biļetes, uzrādot tikai spēkrata reģistrācijas apliecību.

„Lēmumi par braukšanas maksas atvieglojumiem ir pašvaldības kompetencē, taču tas ir jādara saskaņā ar normatīvajiem aktiem un ar pamatīgi sagatavotu juridisku formulējumu. Varētu vēl saprast, ka kādā mazākā pašvaldībā tam pietrūkst juridiskās kapacitātes, taču ne jau Rīgā," uzsver Sprūdžs un piebilst, ka „Rīga nav tikai viena no 119 pašvaldībām. Rīgai kā galvaspilsētai ir jārāda priekšzīme sakārtotas un labas pārvaldības jomā".

Turklāt Rīgas domei lemjot par atvieglojumiem braukšanai sabiedriskajā transportā, tas bija jādara tiesiski, nevis mēģinot savu mērķi sasniegt ar visiem līdzekļiem. Sastrēgumu mazināšanai galvaspilsētā daudz būtiskāk ir rūpēties par reāli darbojošās „Park&Ride" sistēmas izveidošanu ar stāvvietām autovadītājiem ērtās vietās tuvu tramvaja pieturām vai vilciena stacijām, atzīmē Sprūdžs.

Izvērtējot Rīgas domes saistošos noteikumus, VARAM konsultējusies ar Satiksmes ministriju, kas arī pievienojās VARAM viedoklim.

Rīkojums par grozījumu apturēšanu saistošajos noteikumos „Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu" stāsies spēkā pēc tā publicēšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis".

Jau vēstīts, ka VARAM jau iepriekš norādīja, ka lēmums par "puteņa brīvbiļetēm" nav tiesisks, taču Rīgas dome pēc garām debatēm VARAM pretenzijas noraidīja un "puteņa brīvbiļetes", jeb iespēju autovadītājiem stipras sniegšanas laikā izmantot sabiedrisko transportu par brīvu, uzrādot automašīnas reģistrācijas apliecību, atstāja spēkā.

Dome nolēma atstāt negrozītu pērn decembrī pieņemto lēmumu, kas ļauj "īpašos gadījumos" noteikt, ka sabiedriskais transports ir pieejams par brīvu, un noraidīja VARAM 17.janvāra atzinumu.


Написать комментарий