Valstij būs jāmaksā Lembergam 788 lati par goda aizskārumu KNAB preses relīzēs

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Rīgas apgabaltiesa otrdien daļēji apmierināja Ventspils mēra Aivara Lemberga prasību un lika Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) atsaukt preses relīzēs publicētās ziņas par apsūdzībām Lembergam tā dēvētajā Grinberga lietā.

Tiesa arī prasīto 75 000 latu vietā piedzina no valsts 788 latu kompensāciju.

Rīgas apgabaltiesa Lemberga strīdu ar KNAB izskatīja apelācijas instancē. Pirmās instances tiesa no KNAB prasīto 75 000 latu vietā bija piedzinusi 4000 latu, bet apelācijas instance šo summu samazināja. Apgabaltiesas otrdien piedzīto summu veido 500 latu morālā kaitējuma kompensācija un 288 lati ir tiesāšanās izdevumi.

Abas tiesu instances ir likušas KNAB atsaukt paziņojumos presei minētās ziņas.

Apgabaltiesa arī otrdien nosprieda, ka KNAB jāatsauc visas mājas lapā internetā publicētās preses relīzes - gan tās, kurās runāts par Lembergu kā par aizdomās turēto, gan arī par Grinberga lietas nodošanu prokuratūrai.

Tiesa uzdeva KNAB ziņu atsaukumu publicēt biroja mājas lapā internetā.

Šodien pasludinātais spriedums no 26.februāra gan vēl apstrīdams kasācijas kārtībā.

Pats Lembergs nebija uz sprieduma pasludināšanu ieradies. Viņa pārstāve advokāte Gunta Kuzmane pēc sprieduma pasludināšanas žurnālistiem sacīja, ka klientam būs jāvērtē, vai viņš būs mierā ar šāda apmēra kompensācija. Tomēr spriedumu Kuzmane vērtēja kā labvēlīgu, jo ziņas KNAB būs jāatsauc.

Par kasācijas sūdzības iesniegšanu Lembergs un viņa juristi lemšot pēc iepazīšanās ar sprieduma motīviem.

KNAB pārstāve spriedumu žurnālistiem nekomentēja.

Jau vēstīts, ka pirmās instances tiesa atzina par nepatiesiem 2006.gada pavasarī KNAB mājas lapā publicētajās preses relīzēs minētos apgalvojumus, ka Lembergs "Grinbergu lietā" esot ļaunprātīgi izmantojis dienesta stāvokli, apzināti un prettiesiski novilcinot valdības rīkojuma izpildi par valdības pārstāvja Ojāra Grinberga iecelšanu Ventspils ostas valdes locekļa amatā.

Lembergs toreiz norādīja, ka rīkojums ir nepilnīgs, jo tajā nebija precīzi identificēts, kurš tieši Grinbergs iecelts ostas valdē.

Visas trīs tiesu instances (Kuldīgas rajona tiesa, Kurzemes apgabaltiesa un Augstākās tiesas Senāts) Lembergu atzina par nevainīgu viņam celtajās apsūdzībās un pilnībā attaisnoja.

Pēc attaisnojošā sprieduma Lembergs lūdza piedzīt no valsts atlīdzību par morālo kaitējumu.


Написать комментарий