Programmētāja mantinieki apsūdz “Facebook” pogu “Like” un “Share” prettiesiskā izmantošanā

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Nīderlandes programmētāja un izgudrotāja Josefa Van der Mēra mantinieki iesnieguši prasību pret kompāniju "Facebook" par pogu "Like" un "Share" prettiesisku izmantošanu, ziņo ārvalstu prese, atsaucoties uz AFP.

Prasības iesniedzēji apgalvo, ka "Facebook", izmantojot "Like" un "Share", ir pārkāpusi patentus, kurus Van der Mērs ieguvis 1998.gadā.
Kā teikts tiesas dokumentos, vienā no Van der Mēra patentiem ir aprakstīta sistēma, kas ļauj lietotājiem "vākt privātu un citu informāciju, izvietot to hronoloģiskā kārtībā personiskā interneta lapā un pārsūtīt informāciju izvēlētai cilvēku grupai".

Otrajā dokumentā bija nopatentēta tehnoloģija, kura nodrošina "automātisku datu pārnešanu no informācijas piegādātāja vietnes uz lietotāja personisko dienasgrāmatu pēc lietotāja pieprasījuma".

Nīderlandiešu programmētājs Van der Mērs bija nodibinājis kompāniju savu izgudrojumu popularizēšanai, kā reģistrēja vietni surfbook.com, kurai, kā teikts tiesas materiālos, vajadzēja sniegt lietotājiem iespēju "veidot un lietot personiskās dienasgrāmatas". Taču programmētājs paspēja izveidot vien vietnes pilotversiju un 2004.gadā nomira.

Prasībā, kuru iesnieguši izgudrotāja radinieki, tostarp viņa atraitne, teikt, ka vienā no kompānijas "Facebook" patentiem ir atsauce uz Van der Mēra patentu. Tādējādi, sociālā tīkla programmētājiem bijis zināms par nīderlandieša izgudrojumiem un patentiem.

Prasība ir vērsta ne vien pret "Facebook", bet arī pret interneta servisu "AddThis", kurš tiek izmantots sociālo tīklu hipersaišu apmaiņai un piedāvā citām vietnēm dažādu pogu komplektu, piemēram, "Like" un "Share".


Написать комментарий