Sociālajā budžetā joprojām prāvs deficīts; vienu pensiju sagādā gandrīz divi strādājošie

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Arī 2012.gadā sociālā budžeta izdevumi joprojām pārsniedza ieņēmumus, un deficīts sasniedza 49,5 miljonus latu.

Pērn vienam vecuma pensionāram pensiju nodrošināja vidēji 1,7 sociālā nodokļa maksātāji, liecina Labklājības ministrijas apkopotā informācija.

Kopumā 2012.gadā sociālā budžeta ieņēmumi bija 1,35 miljardi latu, izdevumi – 1,4 miljardi latu, no tiem pensijām – 1,08 miljardi latu.

"Sociālās apdrošināšanas budžetā ir saskatāmas nelielas, tomēr pozitīvas izmaiņas, jo pakāpeniski pieaug sociāli apdrošināto cilvēku skaits. Vienlaikus saistībā ar to, ka vidējā apdrošināšanas iemaksu alga palielinājusies minimāli, pensiju un pabalstu apmērs būtiski nav pieaudzis. Tas vēlreiz pierāda: lai visus sociālā budžeta izdevumus varētu nosegt no strādājošo iemaksām, sistēmā ir nepieciešams pietiekams skaits cilvēku, kuri legāli strādā un saņem legālus ienākumus," uzsver skaidroja Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

Statistika liecina, ka pērn sociālo nodokli maksāja 945 700 cilvēki. 2012.gadā, salīdzinājumā ar 2011.gadu, par 11 latiem pieaugusi vidējā summa, no kuras maksā "sociālo nodokli", sasniedzot 418,33 latus pirms nodokļu nomaksas. Tajā pašā laikā 35,7% no darbiniekiem sociālo nodokli maksāja no ienākumiem līdz 200 latiem. "Tas nozīmē, ka šie cilvēki ir sevi nolēmuši sociālajam riskam, jo, veicot mazas iemaksas sociālajā budžetā, arī pensijas un pabalstus var saņemt minimālā apmērā," uzsver LM.

Vienlaikus kopš 2009.gada, kad sociālā budžeta uzkrājums bija 951,1 miljons latu, tas katru gadu pakāpeniski samazinās, jo sociālā budžeta ieņēmumi nesedz kārtējos izdevumus. Arī 2012.sociālā budžeta izdevumi joprojām pārsniedza ieņēmumus, veidojot deficītu 49,5 miljoni latu. Pēc LM prognozēm situācija uzlabosies 2014.gadā, jo piemaksas pie pensijām izmaksās no valsts pamatbudžeta.

Sociālās apdrošināšanas iemaksu veicēja vidējais vecums ir 41,5 gadi, 51% ir sievietes, kuru vidējā apdrošināšanas iemaksu alga ir 383,19 lati un 49% vīrieši ar 456,98 latu lielu vidējo iemaksu algu. Turklāt statistika liecina, ka sievietēm iemaksu alga ir zemāka visās vecuma grupās. Tas nozīmē, ka Latvijā joprojām pastāv profesiju segregācija pēc dzimuma, kurai viens no iemesliem ir stereotipi un priekšstati par sievietēm un vīriešiem atbilstošāko profesiju, norāda LM.

Vienam vecuma pensionāram pensiju nodrošina 1,7 sociālā nodokļa maksātājs. Savukārt 1,3 sociālo iemaksu veicējs nodrošina vienam sistēmas dalībniekam pensiju/pabalstu.

LM atgādinām, ka 2013.gadā sociālās apdrošināšanas iemaksu likme ir 35,09%. No tās 26,7% tiek novirzīti pensiju apdrošināšanai, 3,2% - invaliditātes apdrošināšanai, 2,3% - maternitātes un slimības apdrošināšanai, 1,5% - bezdarba apdrošināšanai, 1% vecāku apdrošināšanai, 0,4% darba negadījumu apdrošināšanai.

Attiecīgi 78,7% no kopējiem sociālā budžeta izdevumiem paredzēti vecuma un apgādnieka zaudējuma pensijām, 7% - invaliditātes pensijām, 5,1% slimības, maternitātes, paternitātes pabalstiem, 3,4% - bezdarbnieku pabalstiem, 2,3% - vecāku pabalstiem, 1,1% pabalstiem un atlīdzībām saistībā ar nelaimes gadījumu darbā, 2,5% - pārējiem pabalstiem un izdevumiem.


Написать комментарий