Saeimas deputāte: Cerams, ka drīz tiks pieņemti grozījumi, pateicoties kuriem tiks saglabātas Daugavpils vēsturiskās ēkas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saeimas deputāte no Daugavpils Marjana Ivanova-Jevsejeva paziņoja portālam Gorod.lv, ka viņa pilnībā atbalsta Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītāja Jura Dambja viedokli, kurš uzskata, ka valsts vēsturiskā mantojuma saglabāšanai nepieciešams pieņemt grozījumus, saskaņā ar kuriem privātīpašniekiem nāksies ievērot arhitektūras pieminekļa saglabāšanas noteikumus.

Pēdējā laikā vēsturiskā mantojuma saglabāšanas problēma ir aktuāla arī Daugavpilī, kur daļa vēsturisko ēku nonāk privātās rokās un netiek uzturēta pienācīgā stāvoklī.

M.Ivanova-Jevsejeva paziņoja, ka pašreizējā kultūras pieminekļu saglabāšanas regulējuma kārtība novedusi pie tā, ka privātīpašniekiem trūkst motivācijas rūpēties par iegādāto vēsturisko mantojumu: vienīgais problēmas risinājums ir naudas sodu uzlikšana.

Deputāte pastāstīja, ka saskaņā ar likumu „Par nekustamā īpašuma nodokli” valsts aizsargājamie pieminekļi netiek aplikti ar nodokli, tāpat kā tiem pieguloša zeme. Lai izlabotu situāciju, pagājušā gada beigās kopā ar Pašvaldību savienību tika iesniegti grozījumi, pamatojoties uz kuriem kultūras pieminekļi ir apliekami ar nekustamā īpašuma nodokli. Saskaņā ar grozījumiem pašvaldībām tiek piešķirtas tiesības noteikt nodokļa likmi, piemērojot nepienācīgā stāvokli esošajām ēkām maksimālo likmi 3% apmērā no kadastra vērtības.

Minētie grozījumi tika skatīti budžeta paketē un pagaidām netika atbalstīti. Šajā sakarā privātīpašnieki vēl kādu laiku turpinās izmantot likuma normu, iegādāties vēsturisko mantojumu un nerūpēties par to. M.Ivanova-Jevsejeva paziņoja, ka šobrīd daudzi pieminekli atrodas banku īpašumā, kuras iegādājas nekustamo īpašumu, piemēram, muižas un meklē investorus, kuriem varētu tās pārdot.

Deputāte atzīmēja, ka Banku asociācija, kura aktīvi darbojas Saeimā, pirms grozījumu skatīšanas pārliecināja deputātus, ka pirms likuma pieņemšanas vēl daudz kas jāizdara, piemēram, jānoregulē attiecības starp inspekciju, kura veiks ēku novērtējumu, un pašvaldībām, kuras noteiks likmes apmēru.

„Mēs redzam, kas notiek ar daudzām vēsturiskajām ēkām, tāpēc uzskatu, ka deputātiem jau sen vajadzēja apspriest esošo nekustamā īpašuma nodokļa aplikšanas kārtību. Tas ir kompleksais jautājums, pie kura tiek strādāts. Manuprāt, līdz gada beigām grozījumi tiks pieņemti. Kā arī uzskatu, ka ir nepieciešams atvieglot nepienācīgā stāvoklī esošos vēsturisko ēku atsavināšanas kārtību. Šobrīd to atsavināšana valsts vai pašvaldības labā teorētiski ir iespējama, bet birokrātijas dēļ neviens ar to nenodarbojas. Šajā sakarā privātīpašnieki bieži vien ignorē vietējās varas iestādes, kuras cenšas saglabāt vēsturiskos pieminekļus”, - atzīmēja M.Ivanova-Jevsejeva.


Написать комментарий