Valsts valodas centram nepatīk KNAB plakāti

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktā kampaņa pret kukuļdošanu veselības aprūpē nonākusi Valsts valodas centra (VVC) uzmanības lokā.

Kampaņas plakātos, kurus iecerēts izvietot ārstniecības iestādēs, informācija norādīta gan latviešu, gan krievu valodā, tāpēc publiskās vietās tos izvietot nedrīkst, raksta laikraksts Diena.

«Nav jau pārkāpums, ka plakāti ir divās valodās, bet tie nedrīkst atrasties sabiedrībai pieejamās vietās,» problēmu skaidrojis VVC Valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis. Viņš norādījis, ka informācijai sabiedrībai pieejamās vietās jābūt tikai valsts valodā, savukārt informācija svešvalodā var būt pieejama pēc pieprasījuma.

«Neviens normatīvais akts neaizliedz līdztekus valsts valodai informāciju sniegt arī svešvalodā, bet šeit ir cita problēma - krievu valoda nevar būt vienlīdzīgāka par citu minoritāšu valodām,» kā noticis šajā gadījumā, Dienaiuzsvēris A. Kursītis. «Inspektori izlases veidā pārbauda Rīgas un citas slimnīcas,» norādījis VVC pārstāvis.

«Plakāta tapšanas un kampaņas mērķis ir uzrunāt visus iedzīvotājus,» laikrakstam uzsvēris KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks. Viņš norādījis, ka atbilstoši likumam teksts svešvalodā uz plakāta ir mazākiem burtiem, savukārt tieši krievu valoda izvēlēta lielā krieviski runājošo īpatsvara dēļ. J. Streļčenoks uzsvēris, ka publiskajā telpā šo plakātu vēl neesot un, vadoties pēc VVC norādījumiem, jau saņemta jauna tirāža ar plakātiem, kuros teksts ir tikai valsts valodā.


Написать комментарий