Lielbritānijā atrada skolu, kur neviens skolēns nerunā angļu valodā

foto: gestalt.lv
foto: gestalt.lv

Gledstounas sākumskolas skolotāji Pīterboros pilsētā novada nodarbības 440 bērniem no Pakistānas, Afganistānas, Latvijas un Lietuvas. Neskatoties uz to, ka neviens no skolēniem nerunā angļu valodā nodarbības notiek angļu valodā, ziņo portāls www.vz.ru.

Skolotāji nesaredz problēmu tajā, ka nodarbības notiek angļu valodā, bet bērni savā starpā un mājās runā pavisam citās valodās. Mācību iestādes direktore Kristīne Parkere apgalvo, ka skolā visi skolotāji bilingvālo apmācību neuzskata par problēmu.

Statistikas dati liecina, ka 358 skolas skolēni runā urdu vai pandžabu valodās (Lielbritānijā tās ir vienas no izplatītākajām valodām), persiešu valodā runā 23 skolēni, 11 – latviešu valodā, 15 – lietuviešu valodās. Skolā ir vēl 16 grupu pārstāvji.

Februāra beigās mācību iestāde saņēma priecīgas ziņas: valdība akreditēja mācību iestādi. Šos rezultātus mācību iestāde sasniedza gada laikā.

Skolas direktors apgalvo, ka skolotāji cenšas iemācīt bērniem angļu valodu. Viņi komentē angļu valodā visu notiekošo. Aicina, angliski runājošos skolēnus no citām skolām, bieži vien skolotājiem jāizmanto žestu valodu.

Kristīne Parkere atzīmē, ja skolēns nāk pirmajā klasē zinot dažas frāzes angļu valodā, tad bērns sastopas ar lielām problēmām. Skolā strādā 28 pedagoģi asistenti, 10 no tiem runā urdu valodā viens zina poļu un krievu valodu. Skolotāji atzīst, ka mācīt bērnus, kuri ir iemācījušies runāt gramatiski nepareizā valodā ir daudz sarežģītāk.

Pilsētas administrācijas pārstāvji apgalvo, ka nelielajā Pīterborā runā vairāk nekā simts valodās. Un pēdējā laikā ir audzis to skolēnu skaits, kuriem angļu valoda nav dzimtā valoda. 2008.gadā to bija 19%, bet pašlaik – 35%.


Написать комментарий