Vēl jāpēta likumi, vai Latvijas susuri var sūtīt kosmosā

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Daugavpils universitātei (DU) veidojas kontakti ar Japānas Kosmosa izpētes centru JAXA, un viens no pirmajiem sadarbības praktiskajiem rezultātiem varētu būt Latvijas susura nosūtīšana kosmosā.

Mācību iestādi no 20. līdz 22. februārim apmeklēja JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) zinātnieks Dr. ph. Tamotsu Nakano, viņš tikās ar universitātes rektoru akadēmiķi Arvīdu Barševski, iepazinās ar augstskolu.

Tikšanās laikā JAXA zinātnieks sniedza informāciju par centru: par tā galvenajiem darbības virzieniem, kas ietver ne tikai pētnieciskās, bet arī ar sabiedrības izglītošanu saistītas aktivitātes; par aktuālākajiem projektiem un programmām, kuru realizēšanā viens no nozīmīgākajiem sadarbības partneriem ir neatkarīgā Amerikas Savienoto Valstu aģentūra, kas nodarbojas ar kosmiskajiem pētījumiem, NASA (National Aeronautics and Space Administration).

Savukārt universitātes rektors viesi iepazīstināja ar universitāti un tās zinātniski pētniecisko darbību. Tikšanās ietvaros T. Nakano apmeklēja arī universitātes zinātniskos centrus un institūtus, kur viņu patīkami pārsteidza pasaules mēroga pētījumos izmantojamais aprīkojums. Japānas Kosmosa centrā JAXA plaši tiek veikti pētījumi kosmosā arī bioloģiskajā jomā, tāpēc īpašu interesi Japānas Kosmosa izpētes centra pārstāvim izraisīja Bioloģijas un biotehnoloģiju laboratorijas darbība.

T. Nakano nolasīja vairākas atklātās lekcijas DU docētājiem un studentiem, kurās stāstīja par Japānas Kosmosa izpētes centru JAXA, tā zinātniski pētnieciskajām programmām un bioloģiskajiem pētījumiem kosmosā. Bet vizītes noslēguma dienā zinātnieks apmeklēja DU Studiju un pētniecības centru Ilgas.

Arvīds Barševskis apliecināja, ka susura sūtīšana kosmosā ir pavisam reāla, taču viņš aizrādīja, ka medijos ir izplatījusies aplama informācija, ka kosmosā plānots sūtīt lielo susuri. Lielais susuris nemaz nevarētu ietilpt paredzētajā kapsulā. Patiesībā runa ir par mazo susuri, šie dzīvnieciņi esot atrodami arī Japānā, bet arī tie esot pārāk lieli kapsulai, taču Latvijā sastopamie šim nolūkam der.
Mazais susuris ir mazākais no susuriem – mājas peles lielumā. Latvijā nevienmērīgi izplatīts, tiek uzskatīts par samērā retu, aktīvs tikai siltajā gada periodā, ziemu pavada ciešā guļā alā zem saknēm savlaikus sagatavotā ziemošanas migā.

Mazajam susurim kapsulā lidojuma laikā tiks radīti tādi apstākļi, it kā tas atrastos ziemas miegā, tātad dzīvnieciņš pat nenojautīs, ka noticis kas neparasts. Susuris, dodoties kosmosā, gulēšot ziemas miegā. Projekta ietvaros pētīs, kas notiek ar susuri kosmiskā lidojuma, bezsvara apstākļos, pēc tam dzīvnieciņš atgriezīsies uz zemes.

Turklāt šis susuris netiks ķerts dabā, bet gan tiks izmantots nebrīvē izaudzis dzīvnieks, visticamāk, sadarbībā ar Rīgas Zooloģisko dārzu, kas tādējādi arī kļūs par projekta partneri. Vēl esot jāizpēta arī likumdošanas normas.

A. Barševskis informēja, ka pašlaik tiek gatavots sadarbības līgums ar japāņiem. Iespējams, ka jau marta beigās JAXA pārstāvis atkal varētu ierasties Latvijā, tad līgumu varētu detalizēti apspriest vai pat jau parakstīt. Šis līgums paredzēs gan minēto susura projektu, gan citas, daudz plašākas un DU vēl nozīmīgākas, iespējas – zinātnisko sadarbību, gan sadarbību lekciju sakarā, DU studentu un docētāju iesaisti kosmosa pētījumu programmās.

Viņš uzsvēra, ka JAXA ir liela un nozīmīga organizācija, viennozīmīgi šāds projekts arī nestu DU un Latvijas vārdu pasaulē, pavērtu iespējas nākamajiem projektiem. Rektors ir gandarīts, ka JAXA izvēlējusies sadarboties tieši ar DU, un saskata šiem kontaktiem labu perspektīvu.


Темы: , , , , ,
Написать комментарий