Rīgas dome šoreiz neierobežos 16.marta pasākumus

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Rīgas dome (RD) šogad neplāno ierobežot 16.martā paredzētos pasākumus, jo tiesībsargājošo institūciju sniegtajos slēdzienos par sagaidāmajiem riskiem pausts, ka šajā dienā nebūšot ievērojami draudi sabiedriskajai kārtībai un drošībai, portālam "Delfi" teica Rīgas izpilddirektora pārstāvis Uģis Vidauskis.

Šis pašvaldības lēmums atšķiras no iepriekšējiem gadiem - gan pērn, gan 2011.gadā Rīgas dome aizliedza visu pieteiktos pasākumus Rīgā 16.martā, taču tiesa šos lēmumus atcēla un pasākumi notika.


Vidauskis arī norādīja, ka pašvaldība neizsniedz piketu vai gājienu atļaujas, taču tā drīkstēs lemt par ierobežojumiem, ja radīsies apstākļi, ka kāds no pieteiktajiem pasākumiem tomēr varētu radīt drošības riskus.

Jau vēstīts, ka 16.martā, latviešu leģionāru piemiņas dienā, pasākumus pieteikušas četras organizācijas, plānojot kopumā sešus pasākumus.

Kā pirmā savu pieteikumu iesniedza biedrības "Daugavas vanagi Latvijā" Limbažu nodaļa, tai piepulcējās arī biedrība "Paspēlēsimies" un biedrība "Gustava Celmiņa centrs". Taču tagad 16.martā pieteikti vēl trīs pasākumi un visus tos vēlas rīkot apvienība "Pret nacismu".

Apvienība pieteikusi ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa, kas ieplānota no pulksten 10:15 līdz pulksten 10:45, sapulci-piketu pret nacisma glorifikāciju, kas ilgs no pulksten 10 līdz pulksten 13 Bastejkalna pusē pie Brīvības pieminekļa un otrreiz ziedus organizācija pie Brīvības pieminekļa vēlas nolikt no pulksten 14:30 līdz pulksten 15:30.

biedrība "Paspēlēsimies" laikā no pulksten 8 līdz 10 pie Brīvības pieminekļa iecerējusi sapulci jauniešiem, kurā vēstīs par valstij nozīmīgiem datumiem. Plānots, ka sapulcē varētu piedalīties apmēram 20 cilvēki.

Savukārt "Gustava Celmiņa centrs" pie Laimas pulksteņa laikā no pulksten 10 līdz 14 ieplānojis piketu. Tiek lēsts, ka tajā piedalīsies apmēram 50 cilvēki. "Daugavas vanagi Latvijā", līdzīgi kā katru gadu, ieplānojuši dievkalpojuma Doma baznīcā, pēc kura dosies gājienā līdz Brīvības piemineklim, kur plāno organizēti nolikt ziedus. Biedrības organizētais pasākums plānots no pulksten 11 līdz 13, un tajā, pēc organizatoru domām, varētu piedalīties 300 cilvēku.

16.marts ik gadu izraisa plašu rezonansi, jo šajā dienā tiek pieminēti Latvijas leģionāri. Šī iemesla dēļ vairākas antifašistiskās organizācijas uzskata, ka ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa tādējādi ir nacisma slavināšana. 2012.gadā 16.marta pasākumi pagāja ļoti mierīgi.

Ziņots arī, ka Nacionālā apvienība (NA) Saeimā iesniegusi grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", kas paredz atjaunot 16.martu kā atceres dienu. Šis likumprojekts iekļauts Saeimas šīs nedēļas sēdes darba kārtībā, taču iecerei 16.martu noteikt par atceres dienu nav neviena cita koalīcijas partnera atbalsta.


Темы: , , , ,
Написать комментарий