E. Ivanova: brīvprātīgie cenšas iesaistītes savas pilsētas dzīvē

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Par volontieru kustību Daugavpilī jau esam dzirdējuši, toties 2012.gadā kustības idejas atbalstīja Jauniešu departaments - viņu rīkotais pasākums spēja piesaistīt 190 brīvprātīgos, kuri piedalījās pilsētas sabiedriskās dzīves veidošanā. 

Par to kā pie mums Daugavpilī attīstās volontieru kustība, ko izdevās sasniegt un ko vēl jāsasniedz, par to portālam Gorod.lv pastāstīja Jauniešu lietu speciāliste Edīte Ivanova.

Edīte, pastāstiet lūdzu, no kā sākās Jauniešu departamentā šīs kustības attīstība?

Jauniešu departaments sāka attīstīs volantieru kustību Daugavpilī 2012.gadā. Pa šo laiku mēs sākām izskatīt dokumentus, kuri noderēs mūsu darbā. Sākām sadarbību ar organizācijām, kurām jau ir sava veida pieredze šajā jomā, tas ir Sarkanais Krusts, ODIN/VITA, „Rīcība, „PAR TO”. Mēs uzsākām piesaistīt brīvprātīgos apmeklēt mūsu pasākumus kā „Artišoks”, „Laboratorija”. Ļoti labi volantieri pastrādāja 27.decembrī, kad notika eglīte vecāko klašu skolēniem, var teikt, ka viņi organizēja šo pasākumu paši.

Sakiet, lūdzu, kā Jauniešu departaments strādā, lai attīstītos kustība?

Mēs rīkojām vairākus seminārus jauniešiem, semināros jauniešiem stāstījām par volontieru kustību, par mērķiem 2013.gadā. Nākotnē plānojam piesaistīt pasākumos organizācijas un uzņēmumus, kuri var piesaistīt brīvprātīgos, jo ne katrs zina, kas ir volintieri un ka eksistē tādas organizācijas. Sabiedrībā pastāv tāds uzskats, ka volontieri tas ir bezmaksas darbaspēks, kurš mazgā grīdu, traukus – tas var būt volontieru darbs, taču tas nav prioritārs.

Mēs vienmēr apbalvojam labākos kustības dalībniekus, šogad mēs gribam mainīt šī pasākuma norisi.

Oktobrī vai novembrī mēs plānojam novadīt forumu volantiriem. Būs aicināti ciemiņi no Rīgas, kuri attīsta volontieru kustību Latvijā. Šeit mēs apspriedīsim likumprojektus un sadarbības piemērus.

Septembrī mēs plānojam novadīt konkursu par Daugavpils volontieru kustības logo izveidi un šīs kustības popularizēšanu.

Pašlaik mēs strādājam pie atsevišķās sadaļas izveides mūsu mājas lapā. Tagad varēs atrast ne tikai normatīvos aktus, bet arī tabulas, kurās būs informācija par vietām, kur nepieciešama volontieru palīdzība. Tiek vākta informācija par organizācijām, kur nepieciešama volontieru palīdzība.

Vai Jūs novadāt speciālo apmācību tiem, kuri vēlas kļūt par volontieriem?

Jā mēs novadām nelielas sagatavošanās nodarbības volontieriem, tur tiek stāstīts par kustības mērķiem un volontieru uzdevumiem.

Ar katru gadu volontieri saņem atbildīgākus uzdevumus, lai tie varētu izjust savu piederību pasākumam un gūt pieredzi. Tie brīvprātīgie, kuri bija iesaistīt „Artišoks” pasākumā šoreiz uzraudzīs mazākas grupas. „Artišoks” ir veiksmīgs darba piemērs, šeit bija iesaistīti vairāk nekā 50 jaunieši no Daugavpils, Rīgas, Cēsīm un Valmieras.

Edīte, vai var Jauniešu departaments runāt par sasniegumiem volontieru kustībā?

Jā. Viens no būtiskākajiem sasniegumiem bija starptautiskā sadarbība. Vasarā uz nometni Harkovā no Daugavpils brauca trīs volontieri, mērķis bija nodrošināt komfortu Eiropas čempionāta dalībniekiem un ciemiņiem. Mūsu volontieri tur parādīja sevi no labākās puses.

Iepriecina, tas ka sākumā pret šo kustību attiecās ar bažām, un ja kaut ko dzirdēja, tad tikai par Eiropas volontieru kustībām. Pašlaik volontieri cenšas iesaistīties pilsētas dzīvē. Uz šodiendienu ļoti bieži pie mums vēršas jaunieši, kuri vēlas piedalīties šajā kustībā. Nedēļā mēs saņemam vidēji divas anketas. Agrāk tie bija tikai vecāku klašu audzēkņi, bet tagad pie mums grib pievienoties arī studenti, kuri var palīdzēt ar savām valodu zināšanām un novadīt radošo darbnīcu pasākumus.

Interesanti, vai ir kādi volontieru darba izpildīšanas noteikumi? Vai ir atbildība un pienākumi?

Ir jāsaka, ka pašlaik Parlamenta sociālo un nodarbinātības lietu komisija izskata noteikumus, kuri regulētu volontieru darbību, pašlaik Latvijā nav volontiru darbības normatīvā regulējuma. Ir atsevišķi noteikumi, kuri ir aprakstīti dažos likumos, pašlaik sagatavo likumprojektu. Ir izveidota darba grupa, kura strādā pie šī likumprojekta.

Pateicoties tam, visiem būs skaidrs, kas ir volontieris, kādi ir viņa uzdevumi, tiesības. Būs aprakstītas ne tikai volontieru tiesības un pienākumi, bet arī tās puses tiesības un pienākumi, kura saņem volontiera palīdzību. Būs arī izskatīts jautājums par volontieru apdrošināšanu. Par to, kas tieši būs likumā runāt vēl agri. Pagaidām mēs strādājam, balstoties uz Jaunatnes likuma.


Написать комментарий