CSDD e-pakalpojumus izmanto jau katrs trešais autovadītājs

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) e-pakalpojumu klientu skaits katru dienu pieaug vidēji par 150 lietotājiem. Tos izmanto teju 280 tūkstoši jeb katrs trešais Latvijas autovadītājs.

Aktīvākie e-pakalpojumu lietotāji jeb 38% no visiem ir 25-35 gadus veci. Jaunākajam e-klientam ir 13 gadi, bet vecākajam – 94 gadi. CSDD e-pakalpojumi ir vieni no trim populārākajiem šāda veida pakalpojumiem Latvijā. Turklāt tie ir īpaši pielāgoti kā fizisko, tā juridisko personu vajadzībām.


"AS "Latvijas Valsts meži" kopš CSDD e-pakalpojumu pirmsākumiem regulāri tos izmanto uzņēmuma autoparka pārvaldīšanai – importējam savā sistēmā datus par uzņēmuma transportlīdzekļiem, kontrolējam soda naudu apmaksu," e-pakalpojumu izmantošanas pieredzē dalās "Latvijas Valsts meži" saimniecības pārvaldes vadītājs Jānis Bite, kura pārstāvētais uzņēmums ar e-pakalpojumu palīdzību pārvalda gandrīz 600 vienību lielu autoparku. "Tā kā vairāk nekā 200 mūsu cilvēki darba vajadzībām izmanto privāto transportu, mums ir ērti sekot arī šo automašīnu tehniskajam stāvoklim un ražotāja noteiktajiem degvielas patēriņiem. Regulāri apskatām datus un saņemam atgādinājumus par auto vadītāju apliecību un medicīnisko izziņu derīguma termiņiem. Bieži izmantojam arī vienas dienas braukšanas atļaujas pieteikšanu. Ērti lietojama un praktiska ir maksājumu sadaļa, jo iespējams ne tikai veikt maksājumus, bet arī jebkurā laikā apskatīt visus iepriekš veiktos norēķinus," rezumē Bite.

CSDD dati liecina, ka visbiežāk e-pakalpojumu lietotāji pārbauda informāciju par sevi, veic ar tehnisko apskati saistītos maksājumus, noformē vienas dienas braukšanas atļauju, kā arī pārskata informāciju par pašu veiktajiem pārkāpumiem un pārkāpumu uzskaites punktiem.

Autovadītājs ar 17 gadu stāžu Andris Kovaļovs CSDD e-pakalpojumos reģistrējās pirms nepilna gada. "Reģistrēties man ieteica darba kolēģis. Pieteicos visiem atgādinājumiem, jo bija sanācis kavēt tehniskās apskates termiņus, vienlaikus izņēmu arī vienas dienas braukšanas atļauju. Patiesībā, tad arī sapratu, cik ērti ir CSDD e-pakalpojumi! Ja iepriekš man būtu jābrauc divas reizes uz CSDD nodaļu, lai saņemtu atļauju un lai veiktu tehnisko apskati, tagad ceļš jāmēro tikai vienu reizi – uz tehniskās apskates staciju. Tāpēc noteikti iesaku autovadītājiem izmantot šo piedāvājumu un atvieglot sev dzīvi. Tāpat piereģistrēju ģimenes locekļu velosipēdus, lai aizsargātu tos no velo zagļiem; esmu skatījies, kad man tiks dzēsti pārkāpumu uzskaites punkti, kā arī sekoju līdzi informācijai par sevi kā par autovadītāju."

Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektors Viesturs Šelmanovs-Plešs stāsta, ka Latvijā ik gadu pieaug dažādu e-pakalpojumu klientu skaits. Turklāt krietni palielinājies to interneta lietotāju skaits, kas uzticas valsts un pašvaldību e-pakalpojumiem. "Cilvēki pierod pie ērtībām, ko nodrošina e-pakalpojumi, turklāt vienreiz pārliecinoties, ka šie pakalpojumi ir ne vien ērti, bet arī droši, turpina tos izmantot regulāri. Ja skatāmies kā personas autentificējas e-pakalpojumu saņemšanai, tad visbiežāk tiek izmantota internetbanku starpniecība. Pēc statistikas rādītājiem par reģistrētajiem klientiem, CSDD e-pakalpojumi ierindojas izmantotāko e-pakalpojumu TOP3. Protams, Latvijā interneta lietotāju skaitu sekmē arī augstās kvalitātes un pieejamības internets, kas ir viens no ātrākajiem un kvalitatīvākajiem Eiropas Savienībā," skaidro Šelmanovs-Plešs.


Написать комментарий