Ķīmiķi pēta vēsturisko Turaidas pils krāsns keramiku

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Turaidas muzejrezervātā noris intensīvs arheoloģiskajos izrakumos atklāto krāšņu podiņu lausku izpēte un sistematizācija, lai 2013. gada vasarā izdotu vēstures zinātnieces Ievas Oses sastādītu katalogu "Turaidas pils 16.–18. gs. krāsns keramika".

Viens no lietišķo vēstures avotu izpētes aspektiem saistīts ar eksakto zinātņu devumu, tādēļ Turaidas vēsturiskās keramikas izpētē piesaistīti zinātnieki no Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas katedras. Viņi profesores Līga Bērziņas-Cimdiņas vadībā veic vairāku Turaidas pils krāsns podiņu paraugu ķīmiskā sastāva analīzi.

Izpētē sniegtie rezultāti ir daudzpusīgi, tostarp var palīdzēt sniegt atbildes uz jautājumiem par krāsns podiņu izcelsmes vietu. Krāšņu podiņi ar sižetiski līdzīgiem attēliem sastopami daudzās pilīs un pilsētās Latvijā, kā arī Baltijas jūras reģionā. Nav īsti zināms, vai dārgos un lietpratīgi gatavotos krāšņu podiņus mēdza pārvadāt gatavā veidā vai arī krāšņu meistari ceļoja ar līdzpaņemtām krāsns podiņu matricām, uz kurām bija attēloti iecienīti sižeti, un izgatavoja krāšņu podiņus uz vietas, informē Vija Stikāne, Turaidas Muzejrezervāta krājuma un izglītojošā darba daļas vadītāja.


Написать комментарий